Підозрюваний у корупції депутат Юрченко не хоче складати мандат

Підозрюваний у корупції депутат Юрченко не хоче складати мандат

Підозрюваний у корупції депутат Юрченко не хоче складати мандат
. Facebook

Підозрюваний в одержанні хабаря народний депутат Олександр Юрченко прийшов до Верховної ради і заявив, що не збирається складати депутатський мандат.

Про це він сказав журналістам у Верховній раді, передає Віолетта Карлащук.

"Я вийшов з фракції ("Слуги народу" — ред.), щоб не кидати тінь на фракцію. Тимчасово. Поки не доведу, що непричетний до всіх цих подій. Працювати в Раді — це мій обов'язок, який на мене поклали громадяни України, які обрали мене на мажоритарному виборчому окрузі", — сказав Юрченко.

За його словами, заставу у 3 мільйони 1656 тисяч гривень за нього заплатили люди, які "переймаються питаннями як правової системи в Україні так і безпосередньо екологічними питаннями Київщини".

"Метою було доведення до кінця ситуації, яка була зроблена, щоб створити в Україні законодавчу базу та вирішити питання і полігонів і всього, що впливає на довкілля. Я доведу свою непричетність до цих подій, але на сьогодні я не можу розголошувати матеріали досудового розслідування", — заявив Юрченко.

Він додав, що вважає, що "хтось не дуже хотів, щоб цей закон був проголосований і в Україні функціонувала система сміттєпереробки і були правила поводження з відходами".

Що відомо

  • 13 вересня ЗМІ з посиланням на джерела в НАБУ повідомили, що слідчі бюро спіймали на хабарі Івана Фіщенка, який працює помічником депутата Юрченка. До депутата та його помічника нібито звернувся інвестор, який заявив про намір побудувати сміттєпереробний завод і запропонував внести правки до законодавства, щоб його компанія мала змогу отримати "зелений тариф". У відповідь Фіщенко поставив вимогу сплатити за це 13 тисяч доларів.
  • 3 серпня в компанії погодилися виплатити хабар, після чого Юрченко зареєстрував правки до законопроєкту № 2207-1 "Про управління відходами".
  • 15 вересня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що не має достатньо підстав для оголошення підозри нардепу від фракції партії "Слуга народу" Олександру Юрченку. Водночас НАБУ виклало на сайті деталі розслідування. НАБУ звинуватило генпрокурорку Венедіктову в маніпуляціях та викривленні фактів.
  • 17 вересня генпрокурорка Ірина Венедіктова все ж таки оголосила підозру Юрченку, а також спрямувала клопотання про обрання йому запобіжного заходу.
  • 18 вересня Юрченко не з’явився на засідання суду через те, що робив тест на COVID-19. Після цього суд переніс засідання про запобіжний захід для депутата на 21 вересня на 15:00. Згодом стало відомо, що підозра на COVID-19 у Юрченка не підтвердилася.
  • 21 вересня Вищий антикорупційний суд призначив Юрченку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у 3 мільйони гривень.
  • "Приватна особа" внесла за Юрченка заставу на суму 3 мільйони 1656 тисяч гривень. Підозрюваний залишив слідчий ізолятор, але буде носити електронний браслет.
На початок