Головні новини Харкова та області 15 січня: підрив на міні поблизу Золочева, ситуація на війні

Головні новини Харкова та області 15 січня: підрив на міні поблизу Золочева, ситуація на війні

Харків, новини сьогодні
Середмістя Харкова, січень 2024 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 15 січня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

"Почастішали авіаудари". Як змінилася ситуація в прикордонній Вовчанщині та що там роблять для захисту жителів

У січні 2024 року РФ посилила удари по Вовчанській громаді із застосуванням артилерії, мінометів та авіації.

Як убезпечують людей в умовах посилення обстрілів і продовжують підтримувати життя тих, хто лишився, — Українському Радіо Харкова розказав очільник Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

У Харкові відновили збір даних для отримання допомоги від ООН

Сума допомоги від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців на одну людину складає 10 800 гривень.

Благодійний фонд "Право на захист" збирає дані для допомоги з 15 січня, повідомили на сторінці допомоги від УВКБ ООН у Харківській області в Telegram.

У Харкові вдвічі поменшало аварій у 2023 році, порівняно з 2021. Кількість травмованих не змінилася — патрульна поліція

У Харкові кількість аварій на дорогах зменшилася вдвічі з січня по жовтень 2023 року, у порівнянні з 2021 роком. Кількість травмованих внаслідок ДТП майже не змінилася, а загиблих стало більше.

Про це Суспільне Харків розповів речник патрульної поліції області Дмитро Гайдук.

Боєць родом з Харківщини отримав "Золотий хрест" за мужність і відвагу

Навідник-оператор, старший солдат Костянтин Макаренко отримав почесний нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ "Золотий хрест", повідомили у 92 ОМБр 15 січня.

"За вісім місяців служби армієць постійно брав участь у боях. Зокрема на Бахмутському напрямку біля Кліщіївки, під шквальним вогнем ворожої артилерії, у складі екіпажу прикривав штурмові дії побратимів своєї роти, ефективно стримуючи противника, що дозволило піхоті зайняти більш вигідні позиції", — йдеться у повідомленні.

Нагороду боєць присвятив сину.

Поблизу Синьківки Сили оборони відбили дві атаки російської армії, яка намагалася покращити тактичне положення — Генштаб

Про відбиті атаки на Куп'янському напрямку повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

У районі Веселого РФ завдала удар авіацією.

Гур'їв Козачок, Козача Лопань, Огірцеве, Вовчанськ, Бочкове, Охрімівка потрапили під обстріли артилерії та мінометів на Слобожанському напрямку; близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове — на Куп'янському.

До екопарку під Харковом повернули шимпанзе: їхні літні вольєри, пошкоджені обстрілами, ремонтують

До "Фельдман екопарку" повернули п'ять шимпанзе: навесні 2022 року їх евакуювали до Харківського зоопарку через російські обстріли — екопарк опинився на лінії вогню. Мавп після повернення поселили в зимовому вольєрі, літній планують відремонтувати до початку теплого сезону.

Міського голову Змієва судитимуть за збагачення під час ремонту дитсадка

До суду направили обвинувальний акт щодо міського голови Змієва та ще двох людей. За даними слідчих, обвинувачені підробили документи й привласнили 400 тисяч гривень з бюджету під час ремонту дитсадка.

Які ліси Харківщини найбільше ушкоджені внаслідок бойових дій

Серед філій Слобожанського лісового офісу на Харківщині внаслідок бойових дій найбільше постраждали ліси на території Золочівського лісництва Жовтневого лісового господарства та Чугуєво-Бабчанського лісового господарства.

Про це повідомила пресслужба Слобожанського лісового офісу.

За її даними, через мінну небезпеку там лишаються недоступними понад 28 тисяч га лісу. Загалом же по всій Харківській області близько 170 тисяч га лісу є небезпечними для відвідування через боєприпаси, міни та інші вибухонебезпечні предмети.

Двоє людей загинули, 23 — поранені протягом 8-14 січня внаслідок бойових дій на Харківщині

Протягом тижня з 8 по 14 січня двоє жителів Харківщини загинули внаслідок російських ударів. Ще 22 людини зазнали поранень. Один чоловік підірвався поблизу Золочева та отримав вибухові травми.

Інформацію про поранених або загиблих внаслідок бойових дій повідомляють офіційні джерела в обласній чи місцевих адміністраціях, правоохоронні органи та ДСНС.

Найбільше поранених — внаслідок ударів по готелю у Харкові 10 січня.

Загиблі та поранені на Харківщині 8-14 січня
Графіка: Суспільне Харків

"Будівля "жива" — стіни рухаються". Як прибирають аварійні блоки у зруйнованому готелі Харкова

В одному з корпусів готелю у Харкові, в який влучила російська ракета 10 січня, розбирають завали. Як рятувальники знімають аварійні конструкції — репортаж Суспільне Харків.

Колишнього жителя Вовчанська підозрюють у держзраді

Про це повідомили пресслужби СБУ та облпрокуратури.

За даними слідства, ще до вторгнення він виїхав до РФ, живе у Білгородській області та отримав російське громадянство.

За час проживання у РФ він встиг налагодити контакт з російськими спецслужбами та тепер виконує всі їхні вказівки. Сам чоловік — родом з Вовчанська, де і проживав тривалий час.

За інформацією прокуратури, до збору даних чоловік залучив матір і товариша, які живуть на Харківщині.

"Металіст 1925" провів перше тренування з початку відпустки

Це тренування стало першим у "Металісті 1925" для тренерського штабу на чолі з Віктором Скрипником, повідомила пресслужба клубу.

"Спочатку гравці попрацювали у тренажерній залі, після чого перемістились на футбольне поле манежу в Щасливому. Відзначимо, що тренерський штаб долучив до роботи з основою двох гравців юнацького складу, а саме півзахисників Самуеля Обінайю та Матвія Панченка", — сказано у повідомленні.

Восьмеро людей залишаються в лікарні після ударів РФ по Харкову 2 та 10 січня

Станом на 15 січня у лікарнях перебуваються восьмеро людей, які дістали поранень внаслідок ракетних ударів по Харкову у січні 2024 року.

Про це повідомила пресслужба обладміністрації.

"В усіх пацієнтів середній стан, стабільний. Їх забезпечили всім необхідним, триває лікування", — сказано в повідомленні.

Внаслідок ракетного удару 2 січня у лікарнях лишаються троє жінок і двоє чоловіків.

Внаслідок удару 10 січня у медзакладах перебувають двоє жінок і чоловік.

У Харкові рятувальники розбирають завали у готелі після удару РФ 10 січня

Рятувальники 15 січня знімають пошкоджені конструкції готелю Park Hotel у Харкові. По одному з корпусів влучила російська ракета 10 січня 2024 року.

У готелі прибирають аварійні елементи з трьох верхніх поверхів зруйнованої будівлі, розповів Суспільне Харків начальник зміни аварійно-рятувальної частини Тарас Павлюк.

Готель Park Hotel Харків
Який вигляд має зруйнований корпус готелю, по якому влучила російська ракета 10 січня, Харків, 15 січня 2024 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

"Знімаємо те, що звисає і може впасти. Щоб убезпечити людей. Доступ до пошкоджених елементів ускладнений. Нам доводиться за допомогою автодрабини працювати на висоті, зрізати арматуру, яка зв'язує елементи будівельних конструкцій. Сама будівля "жива" — стіни та перекриття рухаються, можуть завалитися", — говорить Тарас Павлюк.

Погода на 16 січня: дані гідрометцентру

  • Хмарна погода;
  • Вночі невеликий сніг;
  • Вранці та вдень значний сніг, мокрий сніг, місцями з дощем, налипання мокрого снігу.
  • Слабка ожеледь. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер вночі південний, вдень західний, 7-12 м/с, місцями пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 2-7° морозу, вдень від 3° морозу до 2° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 2 - 4° морозу, вдень від 1°морозу до 1° тепла.

У Шаповалівці на Дергачівщині частково відновили електропостачання

Про це повідомили у пресслужбі обленерго.

Для відновлення світла енергетикам довелося провести роботи з відновлення високовольтної лінії, яка живить Шаповалівку, замінити трансформатор, опори та дроти у самому селі.

"Тут складний рельєф, який не дозволяв нам певний час працювати. Зараз земля замерзла, і наша техніка змогла проїхати. Наразі всі, хто постійно проживає у селі, — зі світлом", — сказано у повідомленні.

На січень 2024 року у селі живуть 12 людей.

З початку 2024 року на пожежах загинули шестеро людей

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"З початку 2024 року на Харківщині сталося вже 122 пожежі, з яких 45 виникли у житловому секторі. Вони забрали життя вже шістьох людей. Ще шестеро громадян отримали травми різного ступеня тяжкості", — сказано у повідомленні.

За даними ДСНС, найпоширенішою причиною виникнення займань у помешканнях людей є паління у ліжку, несправність та перенавантаження електромережі, недбале ставлення до стану пічного опалення.

У Харкові рух транспорту на вул. Трінклера заборонили до вечора 15 січня

Рух транспорту на вул. Трінклера у Харкові, на ділянці від пр. Незалежності до майдану Свободи, заборонили до 18:00 15 січня.

Про це повідомила пресслужба міськради. За її даними, на ділянці усувають наслідки російських обстрілів.

Об’їхати закриту ділянку можна вул. Сумською, пр. Незалежності, пр. Науки, пл. Свободи та іншими.

Приєднання університету Сковороди до Каразіна у Харкові: пояснення Міністерства освіти

Підготовка до приєднання Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди до Харківського національного університету імені Каразіна не проводиться.

Про це у відповіді на запит Суспільне Харків 13 січня сказала пресслужба Міністерства освіти і науки України.

"Розвиток вищої освіти в Україні вимагає збалансування мережі ЗВО з урахуванням демографічних чинників та змін в структурі ринку праці. За останні 15 років середня кількість студентів на один заклад вищої освіти зменшилася із 6,5 тисячі студентів до 3,5 тисячі. Демографічні показники демонструють, що задля оптимального використання державних коштів необхідно проводити роботу із модернізації мережі ЗВО та укрупнення закладів вищої освіти", — сказано у відповіді МОН про причини можливої оптимізації.

У Харкові прибирають сніг

До робіт залучили 1,9 тис. працівників комунальних господарств, повідомила пресслужба міської ради.

Жителька Куп'янська отримала підозру у співпраці з РФ

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

За даними слідства, підозрювана добровільно обійняла посаду в окупаційній адміністрації.

"Жінка формувала списки працівників фермерських господарств щодо отримання ними доступу до безперешкодного перетину блок-постів, розміщених окупаційною владою російської федерації на території району", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: фотографії прокуратури

Протягом 14 січня росіяни обстріляли Вільхуватку та Вовчанськ, повідомили у пресслужбі облпрокуратури.

"Попередньо, ворог вдарив по вказаних населених пунктах області керованими авіабомбами", — сказано у повідомленні.

Вчора збройні сили РФ з артилерії обстріляли м. Купʼянськ: частково зруйновано приватні житлові будинки та господарчі будівлі.

У Балаклії працюють сапери

З 12:15 до 13:00 у Балаклії поблизу посадки сапери знищуватимуть російські боєприпаси, повідомив Суспільному керівник обласного департаменту цивільного захисту Іван Сокол.

Дитина травмувалася в ДТП на виїзді з Богодухова

Також в аварії дістали травми шестеро дорослих, усіх відвезли до лікарні, повідомили у пресслужбі поліції Харківщини.

За даними слідчих, аварія сталася 14 січня близько 19:50 на трасі "Харків-Суми"на виїзді з Богодухова — зіштовхнулися Chevrolet і ВАЗ-2108.

Дитина та шестеро дорослих травмувалися в ДТП на виїзді з Богодухова, 14 січня 2024 року
Дитина та шестеро дорослих травмувалися в ДТП на виїзді з Богодухова, 14 січня 2024 року. Фото: поліція Харківщини

"Попередньо встановлено, що 44-річний водій ВАЗ-2108 виїхав на смугу зустрічного руху та допустив лобове зіткнення з іншим авто під керуванням 41-річного мешканця Сумської області. В результаті ДТП постраждали водій Chevrolet його 42-річна дружина та 12-річна донька. Водій ВАЗ та троє його пасажирів також отримали тілесні ушкодження", — сказано у повідомленні.

Аварію розслідують як порушення правил безпеки дорожнього руху.

Робота саперів

З 11:00-12:00 за межами Гусарівки сапери проведуть контрольоване знищення боєприпасів РФ, розказав Суспільному керівник обласного департаменту цивільного захисту Іван Сокол.

"Житлобуд-1" підписав нових гравчинь

До жіночої футбольної команди з Харкова приєдналися Крістіне Алексанян, Марія Денищич, Евеліна Купцова, Ольга Басанська, повідомила пресслужба "Металіста 1925".

Крістіне Алексанян професійному рівні грала за "Міг" (Єреван, Вірменія), ліванський "Хоменмен", "Нафтохімік" (Калуш), "Житлобуд-1" (Харків), "Хаяса" (Гюмрі, Вірменія) та "Кривбас" (Кривий Ріг). На її рахунку 19 матчів за збірну Вірменії. У "Житлобуді-1" буде виступати під 33 номером.

Марія Денищич професійному рівні грала за "Родина-Ліцей" (Костопіль), "Ятрань" (Берестівець), португальський "А-душ-Франкуш" та "Шахтар" (Донецьк). У "Житлобуд-1" виступатиме під 23 номером.

Евеліна Купцова гратиме під номером 21 на позиції лівої півзахисниці.

Ольга Басанська на професійному рівні дебютувала у 14-річному віці саме у складі "Житлобуду-1" (121 матч/35 голів), також грала за "Хайаса" (Гюмрі, Вірменія) та "Кривбас" (38 матчів/10 голів). За збірну України провела 77 матчі, у яких відзначилась двома голами. Гратиме під шостим номером.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 15 січня

На Куп’янському напрямку українські військові відбили три атаки РФ в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області, сказано у повідомленні Генштабу.

За його даними, авіаційних ударів зазнали Вільхуватка і Вовчанськ.

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

За даними обладміністрації, артилерійських та мінометних ударів РФ зазнали понад 15 населених пунктів Харківщини, зокрема:

  • Вовчанськ, Бочкове, Бударки Чугуївського району;
  • Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Куп'янського району.

У Золочеві на міні підірвався чоловік

Про це повідомив керівник ОВА Синєгубов.

"Близько 17:30 у лісі неподалік селища Золочева Богодухівського району 56-річний чоловік підірвався на вибуховому предметі й зазнав уламкового поранення грудної клітки. Потерпілого госпіталізували, стан тяжкий", — сказано у повідомленні.

Прогноз погоди у Харкові та області 15 січня

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі невеликий сніг, вдень без істотних опадів;
  • На дорогах ожеледиця. Вітер південний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 5-10° морозу, вдень 0-5º морозу;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 6-8° морозу, вдень 1-3º морозу.
На початок