В Ісландії розпочалося виверження вулкана: лава спалює будинки

В Ісландії розпочалося виверження вулкана: лава спалює будинки

Виверження вулкана
Лава за будинками в ісландському місті Ґріндавіці після виверження вулкана на півострові Рейк'янес, Ісландія, 14 січня 2024 року. Фото: Micah Garen/Getty Images

Зранку, 14 січня, в Ісландії на півострові Рейк'янес біля міста Ґріндавік розпочалося виверження вулкана. Лава вже досягла міста та спалила кілька будинків.

Про це повідомляє ісландський мовник RUV.

Перед виверженням у Ґріндавіці зросла сейсмічна активність, після чого ціле місто евакуювали. Також через стихію частина міста залишилася без електрики. За інформацією мовника, мінімум три будинки вже спалила лава, ще кілька — чекає така сама доля.

За даними Ісландського метеорологічного управління, у неділю, 14 січня, близько третьої години ночі за місцевим часом у районі поблизу Ґріндавіка сталося щонайменше 200 землетрусів. Це вже п'яте виверження на півострові Рейк'янес з 2021 року.

Зараз на північ від міста відкриті дві розколини, звідки витікає лава. Перша перетинає захисний вал, який будується для захисту міста, а інший знаходиться всередині бар’єру.

Подібну набережну було завершено раніше, щоб захистити головну туристичну визначну пам’ятку Ісландії — спа-центр "Блакитна лагуна", а також електростанцію.

Смертельні випадки в результаті вивержень рідкісні. Одна людина залишається зниклою безвісти в Ґріндавіку після того, як минулого тижня ймовірно впала в глибоку тріщину, що утворилася під час недавньої сейсмічної активності.

Рейк'янес — вулканічна та сейсмічна гаряча точка на південний захід від столиці Ісландії Рейк'явіка. У березні 2021 року фонтани лави вивергалися з тріщини в землі довжиною 500-750 метрів.

Попереднє виверження сталося 19 грудня 2023 року. Тоді влада евакуювала майже 4000 жителів рибальського містечка Гріндавік і закрила геотермальний курорт Блакитна лагуна неподалік.

Вночі 14 січня на південному заході Японії на острові Суваносе також сталося виверження вулкана.

На початок