На Тернопільщині скажена тварина покусала жінку й дитину

На Тернопільщині скажена тварина покусала жінку й дитину

На Тернoпiльщинi, у Кременецькому районі, домашній кіт покусав 8-рiчну дитину та 52-річну жінку. Через день твaринa пoмерлa. Фахівці Тернoпiльськoї регіональної лабораторії держпродспоживслужби виявили у кoта скaз.

Про це Суспільному розповіла головна державна санітарна лікарка області Оксана Чайчук.

"Це є власний котик, з яким дитина гралася і він наніс подряпини й укуси в області голови і кистей рук. Котик вибіг на вулицю, напав на сусідську собаку, власниця собаки розбороняла і цей кіт наніс укуси ще й сусідці. Ці двоє людей приймають профілактичні щеплення".

Оксана Чайчук
Оксана Чайчук. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами Оксани Чайчук, минулого року профілактичні щеплення отримало 355 осіб.

"Ще 79 осіб перейшло на цей рік і продовжують отримувати ці профілактичні щеплення. Для порівняння, одна вакцина коштує близько 700 гривень, якщо помножити на 355 і ще 79, які щепляться, а отримують вони 5 щеплень, то буде 2170 доз вакцини. Це виходить півтора мільйона гривень. Це економічні збитки, які наносять тварини, не щеплені від сказу".

Тернополянка Наталія Йосик має двох домашніх собак. Обидві мають профілактичні щеплення від сказу.

Наталія Йосик
Наталія Йосик. Фото: Суспільне Тернопіль

"Собачку подарували, Мілку, то вона в нас вже 11 років. А іншу ми знайшли тут, в скверику, на вулиці і її приютили. Собачки в нас щеплені і то обов'язково, бо по-перше, в мене є дітки і це заради безпеки моїх дітей і моєї сім'ї і навіть собачок, тому що зараз дуже багато в нас випадків сказу".

жінка з собаками
Наталія зі своїми собаками. Фото: Суспільне Тернопіль

Кількість нещеплених домашніх тварин, які захворіли на сказ, з кожним роком зростає, каже Оксана Чайчук. Здебільшого сказ виявляють у домашніх тварин, які не мають щеплення від цього захворювання.

"У 2023 році захворюваність тварин склала 52 випадки в Тернопільській області. У 2022 році було зареєстровано 30 випадків. Ріст ми бачимо в 1,7 разів. Не менш серйозна ситуація спостерігається і в 2024 році. Так, станом на сьогодні, сказ у тварин виявлено в 10 випадках. Це 1 лисиця, 3 собаки, 6 котів".

Найбільше випадків захворювання тварин на сказ реєструють у Кременецькому, Чортківському та Тернопільському районах.

"Ситуація є доволі напружена, але контрольована. Вже з початку цього року ми маємо 4 випадки захворювання домашніх тварин на сказ. Це 2 собаки і 2 коти на території Кременецької, Вишнівецької, Шумської та Борсуківської територіальних громад. Відбулися засідання надзвичайних протиепізоотичних комісій, на яких визначено межі неблагополучного пункту, межі загрозливої зони та затверджено плани заходів з ліквідації даного захворювання. Проведена дезінфекція територій, де виявлено хворих тварин чи підозрілих у захворюванні, — розповів начальник Кременецького райуправління Держпродспоживслужби Петро Слободюк.

Також за його словами, провели роз'яснювальну роботу серед населення.

"Проведено і вакцинацію та довакцинацію тварин у неблагополучних пунктах та загрозливій зоні. Оганізовано рейди, обходи по мисливських угіддях задля слідкування за станом здоров'я диких м'ясоїдних тварин. Переглянуто правила утримання тварин. Карантинні обмеження щодо цих випадків сказу буде знято не раніше, ніж через два місяці".

На початок