На Сумщині науковці Інституту сільського господарства оцінили стан озимих

На Сумщині науковці Інституту сільського господарства оцінили стан озимих

На Сумщині стан озимих культур задовільний. Такого висновку дійшли вчені агрономи місцевого Інституту сільського господарства. Науковці виїхали в поле і дослідили розміри рослин. Вивчали пшеницю, жито, ріпак.

За словами агронома Миколи Собко, рослини, які вони посіяли до 30 вересня, мають 2-3 стебла. "Рослини, висіяні після 30 вересня, здебільшого сформували 4 листочки й вступили у фазу початку кущення. Тобто 2-3 етап органогенезу. Це показники хороші для зимостійкості, морозостійкості рослин", — говорить вчений агроном.

На Сумщині науковці Інституту сільського господарства оцінили стан озимих як задовільний
Фото: Суспільне Суми

"Відсоток цукрів у рослинах сформованого вузла кущення складає 23-24%. На цю пору це цифра, яка відповідає середньому багаторічному значенню і є хорошою. Дай Бог, щоб до березня тримався такий температурний режим, у межах 5-6 градусів і не коливався. При цьому будуть іти витрати цукрів істотні", — додає науковець.

На Сумщині озимою пшеницею засіяно 105 тисяч гектарів, це майже на третину менше минулого року, через війну, розповів керівник Інституту сільського господарства Північного сходу НААН Віктор Кабанець: "Сумськими аграріями вирощується не лише озима пшениця, а й озимий ріпак, посівні площі якого останнім часом дещо збільшились, майже до 30-40 тисяч гектарів. У попередні роки ця культура вирощувалась на площі 10-15 тисяч гектар. Традиційно вирощується озиме жито, хоча посівні площі його незначні й становлять в межах 5-6 тисяч гектарів".

На Сумщині науковці Інституту сільського господарства оцінили стан озимих як задовільний
Фото: Суспільне Суми

Нині загрози для озимих зернових культур немає, каже науковець.

"На сьогодні ситуація з перезимівлею не викликає тривоги, попри пікові моменти зниження температур, але температура на вузлі кущіння, при критичній температурі мінус 17-18 градусів, вона ще далека до цього. Сніговий покрив є, погодні умови сприятливі", — пояснює Віктор Кабанець.

Стан посівів озимої пшениці надалі залежатиме від температури та наявності й величини снігового покриву.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок