У Японії після землетрусу на одній із АЕС стався витік мастила

У Японії після землетрусу на одній із АЕС стався витік мастила

У Японії після землетрусу на одній із АЕС стався витік мастила
Атомна електростанція Shika компанії Hokuriku Electric Power Co 20 березня 2006 року в місті Шика, Ісікава, Японія. Фото: Asahi Shimbun через Getty Images

У Японії після землетрусу стався витік мастила на одній із атомних електростанцій.

Про це повідомляє Sky News із посиланням на заяву компанії Hokuriku Electric.

Зазначається, що японська атомна електростанція Shika, розташована за 65 кілометрів від епіцентру землетрусу в японській префектурі Ісікава, повідомила про витікання мастила після нещодавнього потужного землетрусу.

У неділю, 7 січня  на поверхні моря перед станцією помітили пляму розміром приблизно п’ять на десять метрів. Місце витоку обробили нейтралізуючим засобом. Окрім цього, у канаві та на дорозі навколо реактора №2 електростанції виявили невелику кількість нафтової плівки.

У Hokuriku Electric вважають, що пляма з’явилась через витікання ізоляційного мастила трансформатора під час землетрусу. На думку фахівців, підземні поштовхи активізували протипожежну систему, яка розпорошила мастило і розбризкала воду навколо трансформатора. За словами представників компанії, мастило потрапило до водостоку під час дощу. Hokuriku Electric все ще аналізує ситуацію.

У компанії запевнили, що витікання не вплинуло на рівень зовнішнього радіаційного фону та не має негативних наслідків для здоров’я людини та навколишнього середовища.

Підприємство і раніше повідомляло про тимчасові збої в електропостачанні, витікання мастила на трансформаторах та води з басейнів ядерного палива.

1 січня потужний землетрус сколихнув Японію, призвівши до численних жертв та руйнувань на півострові Ното в центральній японській префектурі Ісікава.

Станом на ранок 5 січня кількість загиблих від землетрусів у Японії зросла до 92, свідчать дані регіональних органів влади. Понад 460 людей отримали поранення, щонайменше 26 – у важкому стані.

Що відомо про землетруси в Японії 1 січня

1 січня у Японії сталася серія землетрусів. Перші підземні поштовхи були зафіксовані в префектурі Ісікава о 16:06 за місцевим часом. Їхня магнітуда становила 7,6 та 5,7. На тлі землетрусів оголошено загрозу цунамі заввишки до 5 м, проте її скасували.

Пізніше у префектурі Ісікава стався новий землетрус. За даними національного метеорологічного управління, магнітуда становила 4,6.

Через землетруси в Японії щорічні святкові заходи біля імператорського палацу в Токіо 1 і 2 січня скасовані.

Перші 72 години після землетрусів є особливо важливими для порятунку людей, оскільки після цього шанси на виживання значно зменшуються, кажуть експерти.

На початок