На Волині судили лікарку, яка за хабар оформила довідку про інвалідність

На Волині судили лікарку, яка за хабар оформила довідку про інвалідність

На Волині судили за хабарництво лікарку-психіатра медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) при Волинському бюро судово-медичної експертизи, котра за 10 тисяч гривень хабаря оформила довідку про інвалідність для чоловіка призовного віку.

Луцький міськрайонний суд визнав медичну фахівчиню, яка також працює у Волинській психіатричній лікарні, винною за ч. 2 ст. 369-2 ККУСтаття 369-2. Зловживання впливом (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди) та призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 34 тисячі гривень, сказано у вироку від 20 грудня 2023 року.

Що відомо з вироку суду про хабар за оформлення довідки

У липні 2023 року до обласної психлікарні в Луцьку звернувся чоловік призовного віку, який хотів отримати групу інвалідності. Із дитинства він мав хворобу з діагнозом "Епілепсія з генералізованими судомними нападами".

Лікарка-психіатр повідомила, що у чоловіка недостатньому медичної документації для встановлення групи інвалідності і її начебто складно зараз складно отримати, проте за фінансову винагороду вона може посприяти в підготовці документів для оформлення.

У вересні під час зустрічі в Луцьку лікарка повідомила, що може оформити чоловіку третю групу інвалідності. Її чоловік отримав у листопаді під час зустрічі з лікаркою біля Волинської психлікарні, принісши 10 тисяч гривень хабаря. Ці кошти за вказівкою лікарки-психіатра він передав голові психоневрологічної спеціалізованої МСЕК. У вироку суду сказано, що голова МСЕК про існування хабаря не знала.

Зрештою чоловіку надали довідку до акта огляду МСЕК, згідно з якою йому встановили третю групу інвалідності строком до 01.10.2024 року. Довідку про інвалідність суд йому не скасував, зважаючи на його дійсний діагноз та законні підстави для отримання, а також повернув йому 10 тисяч гривень.

Під час судового засідання лікарка-психіатр свою вину визнала та просила суд суворо її не карати. Суддя Луцького міськрайонного суду визнав її винною та призначив покарання у вигляді штрафу.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок