Кримського журналіста Мемедемінова випустили з російської колонії

Кримського журналіста Мемедемінова випустили з російської колонії

Кримського журналіста Мемедемінова випустили з російської колонії
. Радіо Свобода

Цивільний журналіст, блогер і медіа-координатор громадянського руху "Кримської солідарністі" Наріман Мемедемінов вийшов на волю з колонії-поселення №8 у Ростовській області. Його зустріли адвокати Едем Семедляєв та Еміль Курбедінов.

Як повідомляє Суспільне Крим, політв'язня зустрічали не лише кримські правозахисники, але і український консул.

"Слава Богу, почуває себе нормально. Його випустили об 11:30. Зустрічали його друзі, консул України та адвокати. Зараз ми їдемо в консульство України поспілкуватися та випити чаю, потім поїдемо до дому", — розповів у коментарі Суспільному Крим Семедляєв.

Він додав, що після повернення додому Мемедемінов проведе діагностику свого здоров'я.

"Вже по приїду до дому Наріман зробить діагностику спини та всіх хвороб, які накопичилися за 2,5 роки ув'язнення", — наголосив правозахисник.

Наріман Мемедемінов – кримськотатарський блогер, цивільний журналіст. Російські силовики затримали його наприкінці березня 2018 року. Мемедемінову висунули звинувачення про "публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет". Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів у 2013-2015 роках.

На початку червня Мемедемінова етапували в колонію-поселення №8 у селищі Садковський Ростовської області.

Що відомо

  • 22 березня 2018 року російські силовики провели обшук в будинку у активіста "Кримської солідарності", громадянського журналіста Нарімана в селі Холмовка Бахчисарайського району. За словами його дружини, обшук проводився в жорсткій формі: силовики виламали вхідні двері і застосовували нецензурні слова.
  • Мемедемінова затримали за підозрою в публічних закликах до здійснення терористичної діяльності. За рік утримання під вартою, щодо журналіста неодноразово порушувалося право на справедливий суд - регулярно продовжували термін утримання вартою і відхиляли апеляційні скарги. Також порушувалося право на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я.
  • 27 вересня, в Північно-Кавказькому окружному військовому суді "прокурор" зажадав засудити Мемедемінова до шести років позбавлення волі.
  • 2 жовтня, в Південному окружному військовому суді відбулося судове засідання у "справі Нарімана Мемедемінова", в ході якого суд засудив активіста до 2 років і 6 місяців позбавлення волі в колонії-поселення, а також заборонив займатися адмініструванням сайтів протягом двох років.
  • 30 липня Багаєвський районний суд Ростовської області переносив на 12 серпня розгляд клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова.
На початок