"Ми не встигали вимочувати": у сумській багатоповерхівці з даху потекла вода

"Ми не встигали вимочувати": у сумській багатоповерхівці з даху потекла вода

У сумській багатоповерхівці на вулиці Миколи Сумцова під час відлиги вода з даху полилася у під’їзди та квартири жителів. Працівники компанії-обслуговувача зможуть прийти до будинку, коли зійде лід. Про це повідомив керівник Сумитехнобудсервісу”.

У жительки будинку Ольги Орлової увечері 17 грудня вода полилася з кухонної витяжки.

"Оце звідти струмком як потекло, і з вікон тече, отут калюжі, я все поприбирала, фіалку поламала. Отам калюжа, вимочувала. Добу не спала. Оце ручьйом тече і все. І що хочеш роби. Це добре, що шпалери. Так ото зірвав та інші наклеїв”.

будинок Суми вулиця Миколи Сумцова вода
Фото: Суспільне Суми

Ось такий вигляд має стіна в одному з під’їздів. Вона є мокрою до другого поверху включно. Аналогічна ситуація в усіх чотирьох під’їздах, розповідає жителька будинку Галина Маслова.

будинок
Фото: Суспільне Суми

“Стоки наші в будинку абсолютно всі були забиті льодом. Почалася відлига і вода не могла нікуди сходити. І тому вона знайшла якісь там місцинки, шпаринки в будівлі і пішло все через нашу стелю. Ось тут було три тазики з водою, які ми просто не встигали вимочувати, виливати воду”, — розповідає Галина Маслова.

"Ми не встигали вимочувати": у сумській багатоповерхівці з даху потекла вода
Фото: Суспільне Суми

За словами пані Галини, мешканці телефонували компанії, що обслуговує, і на гарячу лінію, і на гарячу лінію обласної адміністрації та на 1545. "Заявки наші приймалися, але, я розумію, що ситуація в місті майже скрізь така і ніхто до нас не приїжджав", — додає жінка.

будинок
Фото: Суспільне Суми

Люди самі вирішили піднятися на дах будинку і подивитись, в чому проблема, каже Галина Маслова.

“Побачили картину таку, що просто стоїть вода на краях даху і намерзні льоду, через це вода не може сходити. Взяли лопати, почали скидати цей сніг, ви можете бачити брилі снігу, льоду, які лежать внизу. Після того, як це вже було зроблено мешканцями самостійно, вода почала сходити й нарешті припинилось протікання води у квартири й вода пішла через ливнівки на вулицю”

Обслуговує будинок компанія “Сумитехнобудсервіс”. Там, кажуть мешканці, їм відповіли, що потрібно оновити договір.

“Останній раз договір був датований 2018 роком, вони так відписали. Зарплати відтоді, мінімальні пенсії — все виросло, а ми платимо ще мінімалку. І нам для того, щоб переукласти договір, треба обійти квартири, але ж ми будемо потім повинні платити більше ЖЕКу. Ну, ми самі винні в тому, що не переукладаємо його і ніхто цим не займається", — пояснює жительку будинку Світлана Омельченко.

Також перешкодою, аби переукласти договір з компанією, що обслуговує, або ж знайти іншу, жителі будинку вважають нежилий перший поверх будинку. Багато років, кажуть, ці приміщення пустують.

"Ми не встигали вимочувати": у сумській багатоповерхівці з даху потекла вода
Фото: Суспільне Суми

"Одна п’ята частина дому, 1001 квадратний метр, ще до 2021 року вони були як орендарі міської ради — філіал Академії внутрішніх справ Харкова — а тепер, будь ласка, вони тоді на 49 років уклали. А тепер вони перейшли — це їхня власність. 55 квартир і нас ніхто не хоче брати. Ми не можемо ні ОСББ і вони (власники першого поверху) не укладають також договір із ЖЕКом”, — пояснює пані Наталія Савченко.

Жінка додає: звертались із цим питанням до керівника Харківської Академії Внутрішніх Справ. Та їхнім планам зробити тут ремонт завадила війна.

Директор компанії “Сумитехнобудсервіс” Сергій Хрупа, каже: на дах посилати робітників зараз не буде.

"Ми не встигали вимочувати": у сумській багатоповерхівці з даху потекла вода
Фото: Суспільне Суми

“По м’якій покрівлі (руберойд) я своїм працівникам і це згідно з всіма нормами заборонено ходити, бити там лід. Тому що можна зробити ситуацію ще гіршу, ніж яка на даний час є. Коли лід зійде, ми вийдемо на дах і розберемося, чому таке сталось”, — каже чоловік.

Додає: “Скільки вони сплачують, на стільки й отримують послуги. Тариф не змінювався з 2018 року, він на сьогодні вже занадто малий, тому що комунальна електроенергія вже підвищилась у два рази. Зарплати того самого двірника, слюсаря, електрика постійно збільшуються, а тариф залишається незмінним. Тому я пропоную не лише жителям Сумцова, 18, співвласникам будинку, а й усім іншим приходити, зустрічатися на будинках, можна в цьому кабінеті, дивитись, що в них по будинках робиться, які тарифи, хто платить, не платить і розв'язувати проблеми по їхніх будинках”.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок