Мистецтво під час війни: вихованці школи мистецтв з Житомирщини збирають гроші на дрони для ЗСУ

Мистецтво під час війни: вихованці школи мистецтв з Житомирщини збирають гроші на дрони для ЗСУ

Запланований на 14 грудня перформанс "Відсіч. Шлях до Перемоги", на якому вихованці Баранівської школи мистецтв мали вийти на сцену з виступами, аби зібрати гроші на дрони для ЗСУ, перенесли на 9 січня. Зробили це через оголошену в регіоні повітряну тривогу. Того дня відібрані твори молодь читала в укритті.

Режисерами перформансу стали заслужені артисти України Олена Заведія та Петро Авраменко. Перформанс "Відсіч. Шлях до Перемоги" вони разом із керівницею Баранівської школи мистецтв Юлією Ейсмонт-Мігей поставили за тиждень. Діти, за словами Петра Авраменка, не грають війну, а живуть у ній.

"Надзвичайно потужно виходить. Тут немає гри, діти якраз це переживають, і це надзвичайно боляче. Тому і складно працювати над цим матеріалом. Фактично, ми не робили зауважень щодо того, як читати вірші. Були зауваження щодо структури перформансу. А їх внутрішній стан передається сам по собі. Це боляче з одного боку, а з іншого — деякими віршами ми говоримо про те, що ми обов’язково переможемо", — розповів Петро Авраменко.

Петро Авраменко
Петро Авраменко. Фото: Тетяна Іскоростенська/Суспільне Житомир

Вихованці Баранівської школи мистецтв в укритті
Вихованці Баранівської школи мистецтв в укритті. Фото: Тетяна Іскоростенська/Суспільне Житомир

Тато Іванни Менчинської Ярослав майже рік на війні. Дівчина розповіла журналістам, що участь у виставі допомагає їй чекати батька з війни.

"Я танцюю, але кожен номер мене по-своєму захоплює. Взагалі, коли йде "Відсіч", то у мене сльози на очах, бо це завжди тяжко. Я танцюю під пісню "Філіжанка козака" — там є частина, де ми танцюємо реп, і все оживає і стає легше", — говорить Іванна.

Аліна Мищик (в центрі) та Іванна Менчинська (справа)
Аліна Мищик (в центрі) та Іванна Менчинська (справа). Фото: Тетяна Іскоростенська/Суспільне Житомир

Переселенка з Макарова Аня Завальнюк декламувала вірш "Сон патріота". У свої роки дівчина має трагічні спогади про пережиту окупацію.

"До нас 24 лютого у Макарів заїхали російські танки. Ми бачили їх біля свого будинку, бачили їх у вікно, ми ховалися у підвалах, ми бачили російських військових. Ми були у полоні два місяці. Це був дуже складний час, але наразі це єдине, чим ми можемо допомогти нашій країні. Я допомагала волонтерам: ми шукали сітки, ми робили окопні свічки, передавали все на передову. Тому мені нескладно діставати емоції під час виступу", — розповіла Анна.

Анна Завальнюк
Анна Завальнюк. Фото: Тетяна Іскоростенська/Суспільне Житомир

Ще одна учасниця перформансу Аліна Мищик співала колядку та читала вірші. Зі слів Аліни, головне, що допомагає зараз їй триматися — це вдячність українським військовим за те, що вони на фронті стоять на захисті свого народу.

Мистецтво під час війни: вихованці школи мистецтв з Житомирщини збирають гроші на дрони для ЗСУ
Фото: Тетяна Іскоростенська/Суспільне Житомир

"Серце тужить, серце ниє, але не здається. За майбутнє Батьківщини, як військові, б’ється. Згине наш одвічний ворог, світло не здолати, перемога буде скоро — обіцяв мій тато!" — продекламував вірш учасник "Відсічі" Максим Первак.

Максим Первак
Максим Первак. Фото: Тетяна Іскоростенська/Суспільне Житомир

Показ перформансу "Відсіч" у виконанні вихованців Баранівської школи мистецтв запланували провести 9 січня 2024 року. Всі бажаючі зможуть побачити і послухати читання дітей про війну, а також задонатити на купівлю дронів для ЗСУ.

Вихованці школи мистецтв з Баранівки збирають гроші на дрони для ЗСУ
Фото: Тетяна Іскоростенська/Суспільне Житомир

Раніше Суспільне повідомляло, що в рамках літературної "Відсічі" світ побачили вірші та проза, написані дітьми Житомирщини. Саме твори переможців цього конкурсу і читатимуть учасники перформансу.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок