Удар С-300, наслідки негоди. Головні новини Харкова та області 15 грудня: хроніка

Удар С-300, наслідки негоди. Головні новини Харкова та області 15 грудня: хроніка

Удар С-300, наслідки негоди. Головні новини Харкова та області 15 грудня: хроніка
. Держпром у Харкові. Листопад 2021 року. Фото: Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 15 грудня 2023 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

Знеструмлення, обмерзання високовольтних ліній та травмовані пішоходи: як на Харківщині усувають наслідки негоди

59 тисяч абонентів були без електрики на Харківщині вранці 15 грудня: внаслідок обмерзання обірвало майже 90 високовольтних ліній та зруйнувало три сотні опор. Через ожеледицю до лише обласного травмпункту звернулися близько 50 людей.

Вісім атак РФ відбили на Куп'янському напрямку українські військові

У районі Синьківки Сили оборони відбили вісім атак російських окупантів, повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

На Слобожанському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Червона Зоря, Козача Лопань, Лук’янці, Зелене; на Куп'янському — близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Куп’янськ, Іванівка, Берестове.

Служили разом, загинули разом. Історія братів з Краснокутської громади на Харківщині

На початку грудня в селі Чернещині поховали рідних братів Олександра і Валерія Чередів. До повномасштабного вторгнення вони працювали будівельниками: один ― у Харкові, інший ― за кордоном. Після того, як молодший брат вирішив вступити до лав ЗСУ, старший пішов за ним. Череди загинули наприкінці листопада поблизу Горлівки.

Підліток дістав поранення обох кистей через детонацію вибухового пристрою

15-річний підліток в Ізюмському районі дістав поранення кистей через детонацію вибухового пристрою в його руках, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Як зазначили у ДСНС, детонація сталася поблизу села Донецького.

"За попередніми даними, 15-річний підліток, гуляючи в лісопосадці, знайшов вибуховий пристрій, який здетонував в його руках. Хлопець отримав вибухові травми обох рук", — йдеться у повідомленні.

У підлітка — травматична ампутація пальців правої кисті та пальця лівої кисті, повідомила речниця очільника ОВА Олена Шаповал. Що саме це був за вибуховий пристрій — з'ясовують.

Рятувальники врятували жінку на пожежі в Лозівському районі

У селі Квітневому вранці 15 грудня загорівся диван та домашні речі через коротке замкнення, повідомили в обласному управлінні рятувальників.

"Прибувши, рятувальники відшукали в одній з кімнат задимленої оселі 70-річну жінку, яка за станом здоров’я не могла самостійно пересуватися. Її негайно винесли на свіже повітря, врятувавши життя. О 12:18 вогонь загасили", — йдеться у повідомленні.

Житель Чугуєва розміщував фейкові оголошення про перевезення речей до окупованих територій України — поліція

20-річний безробітний житель Чугуєва вимагав з охочих перевезти речі на тимчасового окуповану територію України передплату, після надходження коштів він блокував клієнтів, повідомили у поліції Харківської області.

14 грудня слідчі Чугуївського районного управління поліції повідомили чоловіку про підозру у шахрайстві: санкція статті передбачає максимальне покарання до 3 років позбавлення волі.

Зниклі безвісти: скільки таких на Харківщині і хто опікується пошуком

Слухайте подкаст Українського Радіо Харкова.

16 грудня: погода на Харківщині

  • Хмарно з проясненнями;
  • Без істотних опадів. Вночі слабкий туман, слабка ожеледь. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер північно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 7-12° морозу, вдень 2-7°морозу;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 7-9° морозу, вдень 3-5° морозу.

РФ вночі вдарила по П'ятихатках у Харкові

Про це повідомив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. За його словами, утворилася вирва глибиною в 4 метри та розміром 7 на 7,5 метрів. Пошкоджено стовп лінії електропередач, автомобіль і господарські будівлі.

Зміївська громада: знеструмлено вісім ліній електропередач

"Через наслідки негоди на ранок 15 грудня електропостачання відсутнє у селах Борова, Бірки, Бутівка, Черемушне, Вирішальний, Чемужівка, Левківка та смт Зідьки", — сказано у повідомленні.

Росія вночі вдарила по Харкову ракетою С-300

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

За її даними, росіяни вдарили ракетою С-300 по Київському району Харкова близько 01:00.

"Пошкоджено магазин, гаражі, господарчі споруди та приватний автомобіль. Правоохоронці вилучили уламки ракети типу С-300", — сказано у повідомленні.

На Харківщині 431 людина вважається зниклою безвісти через війну

На Харківщині з початку повномасштабного вторгнення зареєстрована 431 безвісти зникла людина, серед них — 75 дітей. З 1 жовтня 2023 року повноваження щодо розшуку зниклих безвісти передали від Мінреінтеграції до МВС України, розказав Українському Радіо Харкова регіональний представник Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олександр Савченко.

Про необхідність передачі повноважень, хто і як може подати заявку про безвісти зниклу людину та чому не варто довіряти стороннім, які обіцяють розшукати родича — слухайте, читайте

Зниклі безвісти під час війни на Харківщині
Зниклі безвісти під час війни на Харківщині. Інфографіка: Єлизавета Меньшикова/Суспільне Харків

Аварія в енергосистемі у Харкові: що сталося

У нацмарафоні Терехов сказав, що через аварію не було електропостачання Роганської котельні.

"Через негоду сталася серйозна аварія в електромережах, були вимкнені наші котельні. Нам вдалося втримати тепло у житлових будинках, бо ми перейшли на генератори, які закупили готуючись до опалювального сезону. Зупинилося електропостачання Роганської котельні, але люди не відчули це. 8 тисяч абонентів залишилися з теплом. Зараз все підключене до електромереж", — сказав Терехов.

Розмінування Харківщини: зведення ДСНС за добу

Протягом доби сапери ДСНС знешкодили 62 боєприпаси РФ та обстежили 2,2 га території, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Великобурлуцька громада частково знеструмлена: фіксують обриви проводів

Про це повідомила Великобурлуцька громада.

"Станом на 11 годину 15 грудня без електропостачання залишаються мешканці частини селища Великий Бурлук, с. Середній Бурлук, с. Шевченкове, с. Малий Бурлук. Аварійно-відновлювальні бригади працюють над відновленням пошкоджених електричних мереж", — сказано у повідомленні.

За даними громади, через крижаний дощ відбулось обледеніння на лініях електропередач напругою 0,4-10 кВ, що своєю чергою призвело до обривів проводів. Також обриви виникли внаслідок повалення обледенілих дерев.

Рух транспорту та пішоходів на вул. Полтавський Шлях буде заборонений до 20 грудня

Рух транспорту та пішоходів вздовж фасаду на вул. Полтавський Шлях, 1 заборонений до 20 грудня.

Про це повідомила пресслужба міськради.

За її даними, раніше ділянку планували відкрити 14 грудня. Відтермінування пов’язане з продовженням робіт щодо огородження навколо адмінбудівлі навчального корпусу Харківського національного економічного університету ім. Семена Кузнеця.

Обійти закриту ділянку можна з протилежного боку вулиць Полтавський Шлях та Конторської.

Внаслідок негоди на Харківщині вимкнулися автотрансформатори на підстанції "Укренерго"

Через погодні умови увечері 14 грудня відключилася повітряна лінія 330 кВ і два автотрансформатори на підстанції 330 кВ "Укренерго". Вони були заживлені від дизельних генераторів.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

"За кілька годин автотрансформатори підключили. Пошкодження повітряної лінії виявлено за 10 км від підстанції", — сказано у повідомленні.

В 11 будинках, пошкоджених внаслідок ударів по Харкову 8 грудня, відновили комунальні послуги

У пошкоджених російськими ударами будинках Харкова відновили тепло- та енергопостачання, а також подали газ.

Про це в етері загальнонаціонального марафону "Єдині новини" розповів міський голова Ігор Терехов.

Харків
Комунальники поряд із пошкодженим обстрілами будинком, Харків. Фото: Харківська міська рада/Telegram

"Задіяли усі комунальні підприємства. На сьогодні там територію прибрали, забиті вікна, закриті контури. Працюємо далі, бо потрібно робити дах. Не припиняємо роботу, бо люди перебувають у цих будинках", — сказав Терехов.

У Близнюківській громаді за ніч впали 100 опор електромереж

Про це розказав Суспільне Харків секретар селищної ради Сергій Володченко. За його словами, загалом за три дні у громаді пошкоджені 270 електроопор. Третю добу на Близнюківщині знеструмлені вісім сіл, загалом на ранок 15 грудня світла немає у 31 селі громади.

"Працюють додаткові бригади енергетиків, залучені з інших районів. Зараз ускладнює виконання усіх завдань ще ситуація на дорогах, бо не всюди може проїхати навіть спецтехніка", — сказав Володченко.

На Харківщині не перекривали автошляхи державного значення через негоду

Протягом 14 грудня на дорогах державного значення працювало 149 одиниць техніки, використали 2430 тонн піщано-сольової суміші.

Про це повідомила пресслужба Служби відновлення та розвитку інфраструктури Харківщини.

"Крім того, дорожники прибрали понад десяток дерев, що впали на дорогу через ожеледь. Наразі роботи з очистки доріг продовжуються, тож просимо водіїв не заважати роботі спецтехніки, бути уважними за кермом, дотримуватися правил дорожнього руху та обрати безпечний швидкісний режим", — сказано в повідомленні.

На пожежі у Харкові жінка отримала опіки: на ній зайнявся синтетичний одяг

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Пожежа сталася 14 грудня близько 14:10.

"Сусіди почули запах диму і викликали рятувальників за адресою: м. Харків, вул. Власенка. Прибувши, вогнеборці піднялись у квартиру на найвищий 14-й поверх і побачили на підлозі господарку, 1948 року народження. Одяг на ній вже весь згорів і пожежа самоліквідувалась. Разом з медиками надзвичайники негайно евакуювали постраждалу до карети швидкої", — сказано у повідомленні.

Рятувальники шість разів допомагали через негоду

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Протягом доби рятувальники шість разів залучалися до надання допомоги у забезпеченні автомобільного руху, який на окремих ділянках був ускладнений поваленими деревами, ожеледдю і переметами. Вони допомогли водіям двох легковиків і карети швидкої подолати складні ділянки доріг, а також прибрали п'ять повалених на дороги та лінії електропередач дерев", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

Слідчо-оперативні групи здійснили 12 оглядів місць подій, задокументували наслідки обстрілів та відкрили 8 кримінальних провадження, пов’язаних з воєнними злочинами, повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

"З боку РФ летять артилерійські та мінометні снаряди. Рашисти завдають авіаударів но населених пунктах області. Упродовж минулої доби воєнні злочинці обстрілювали Харківський, Куп'янський, Чугуївський райони області. Внаслідок обстрілів пошкоджені приватні будинки, дитячий садок, господарчі споруди", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

За даними керівника ОВА Синєгубова, артилерійських та мінометних обстрілів протягом доби зазнали близько 20 населених пунктів Харківщини. Зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Вовчанськ, Ветеринарне, Гур’їв Козачок.

"О 13:45 в результаті ворожого обстрілу смт Куп'янськ-Вузловий пошкоджено будівлю дитячого садка", — сказано у повідомленні.

Внаслідок негоди на Харківщині лишаються знеструмлені населені пункти

Про це повідомив керівник ОВА Синєгубов.

"Внаслідок негоди по області знеструмлено 136 населених пунктів, з них 38 — частково. Без світла залишились 43373 абоненти — Близнюківського, Лозівського, Первомайського, Барвінківського, Ізюмського, Балаклійського, Липецького, Вовчанського та Чугуївського РЕМів. Роботи з відновлення тривають", — сказано в повідомленні.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 15 грудня: ситуація на Харківщині

  • Авіаційних ударів зазнала Синьківка Харківської області;
  • На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 15 атак РФ в районі Синьківки.

Терехов: Вчорашня негода спричинила серйозну аварію в енергосистемі

Через аварію, що виникла внаслідок негоди 14 грудня, половина Харкова мало не залишилося без опалення, повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Тільки завдяки тому, що з літа 2022 року ми почали забезпечувати котельні Харкова альтернативними джерелами живлення на випадок можливих блекаутів, цей інцидент не обернувся для Харкова опалювальним колапсом", — сказано у повідомленні.

Терехов зазначив, що роботу всіх котелень відновили, дефекти локалізували.

15 грудня: погода на Харківщині

У Харківській області синоптики регіонального гідрометцентру прогнозують:

  • Хмарна погода.
  • Вночі дощ з мокрим снігом. Вдень у західній половині області без істотних опадів, у східній половині — невеликі опади (дощ, мокрий сніг). Вночі та вранці місцями туман.
  • Місцями налипання мокрого снігу, ожеледь. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер південно-західний з переходом вдень на північно-західний, 7-12 м/с, вночі місцями пориви 15 - 20 м/с;
  • Температура повітря протягом доби від 2°морозу до 3°тепла.

У Харкові 15 грудня синоптики прогнозують:

  • Вночі дощ з мокрим снігом. Вдень без істотних опадів;
  • На дорогах ожеледиця;
  • Вітер південно-західний з переходом вдень на північно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря протягом доби близько 0°.
На початок