ЄСПЛ розпочинає розгляд по суті справи "Україна проти Росії" щодо окупації Криму

ЄСПЛ розпочинає розгляд по суті справи "Україна проти Росії" щодо окупації Криму

Європейський суд з прав людини, ЄСПЛ
Європейський суд з прав людини. Ілюстративне фото. AP Photo/Jean-Francois Badias

13 грудня у Страсбурзі Європейський суд з прав людини починає розгляд по суті справи "Україна проти Росії" щодо окупації Криму. Позов Київ подав у ЄСПЛ ще в березні 2014-го. У січні 2021-го року суд виніс проміжне рішення і визнав скарги України прийнятними.

В коментарі Суспільному Крим експерти розповіли, що доводитимуть українські юристи у суді та чого чекати від розгляду справи.

"13 грудня ми вже будемо доводити Європейському суду, які саме порушення прав людини вчиняє Російська Федерація на окупованій території. Тобто йде мова не просто про якісь окремі випадки порушень прав людини, йде мова про існування системної адміністративної практики порушень прав людини з боку Російської Федерації з моменту окупації Автономної республіки Крим та міста Севастополь", — розповіла уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

Вона також зазначила, що на попередніх етапах було доведено, що датою, коли Російська Федерація встановила контроль над Кримським півостровом, є 27 лютого 2014-го року і що з цього часу за порушення, які мають місце там, несе відповідальність Російська Федерація.

Цього разу українські юристи доводитимуть в суді, що з початком окупації півострова росіяни системно порушують права людини. І представлять докази.

“Це і вбивства, і катування, і довільні позбавлення свободи і переслідування в судовому порядку, і непропорційні покарання, і відсутність справедливого судового процесу і дискримінаційний елемент переслідування за українськість", — розповів голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Засідання у справі “Україна проти Росії” у Страсбурзі відбудеться, ймовірно, без представників Росії. В березні 22 року комітет міністрів Ради Європи, материнської організації Європейського суду з прав людини, ухвалив рішення про припинення членства РФ.

"Після того, як Рада Європи виключила зі свого складу Росію, ЄСПЛ прийняв рішення, що розгляне всі справи, які є в його розгляді на момент березня 22-го року і які надійдуть протягом цих шести місяців, це дата була остання 16 вересня 22-го року. +++ хоча, скоріш за все, Росії не буде на цих усних слуханнях. Але ніхто їм не забороняв приймати участь, це насправді їхнє добровільне рішення, назвемо це так. Їм відомо про всі документи, які Україна в межах справи направляє до Європейського суду, вони не позбавлені ось цього змагального процесу. Якщо вони скажуть про те, що вони не знали про після березня 22-го року про те, що відбувається в процесі, бо вони не приймали участь, це просто буде черговий фейк", — наголосила Сокоренко.

Уповноважена у справах ЄСПЛ розповіла, що Україна вимагатиме притягнути Росію до міжнародної відповідальності. Крім того, додають в Українській Гельсінській спілці, у цій справі Україна може вимагати від Росії компенсації.

“Йдеться про порушення прав людини, йдеться про порушення чітких норм, визначених в європейській конвенції з прав людини. Так, в окремих випадках жертвам порушення можуть бути призначені компенсації. Це можуть бути індивідуальні компенсації, в разі визнання європейським судом факту порушення. В міждержавних справах, як правило компенсації не визначаються. Держава порушниця повинна бути зобов'язана виправити зазначені порушення, яким чином вона буде їх виправляти, це вже буде визначатися наступною процедурою, оскільки справа передається для контролю до комітету міністрів для того, щоб визначити процедуру виконання цієї справи”, — підсумував Павліченко.

Окрім позову по Криму, у Європейському суді з прав людини на розгляді ще три позови від України проти Росії. Щодо окупації Донецької та Луганської областей, який об'єднали з позовом щодо повномасштабного вторгнення. Другий щодо нападу на українські кораблі у Керченській протоці в листопаді 2018-го року. Та ще один позов щодо політики ліквідації і вбивств опонентів російського режиму.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок