Окупанти провели обшук та затримали імама Ісмаїла Юрдамова

Окупанти провели обшук та затримали імама Ісмаїла Юрдамова

Оновлено
Ісмаїл Юрдамов
Імам Ісмаїл Юрдамов. Фото: Кримська солідарність

Російські силовики провели обшук у будинку імама Ісмаїла Юрдамова у селі Привітне Іслямтерецького району Криму. Після цього його та затримали та відвезли до "відділення поліції".

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомляє "Кримська солідарність".

"Вранці без десяти шість почався обшук будинку. За годину він закінчився, люди в камуфляжі посадили його в Газель і відвезли до селищної мечеті. У мечеті теж обшукали, всі там переглянули. Потім його пересадили в іншу машину та поїхали у бік Кіровського. Де він зараз – родичі не знають", – повідомив громадський захисник Мустафа Сейдалієв.

За словами дочки імама Гульсум Юрдамової, силовики відмовилися назвати причину обшуку, а потім забрали у всіх членів сім'ї мобільні телефони. Крім того, дружина затриманого страждає на онкологічне захворювання.

"Постукали додому, сказали, що поліція. Дали час, щоб одягнутися та зайшли. Нічого не пояснювали, на всі запитання відповідали, що «скоро підійдуть вам усе пояснять». Але ніхто так і не підійшов... Щодо статті запитувала, теж ніхто не відповів. Попросила представитися понятих, теж ніхто не відповів, нічого прочитати не дали. Далі батька забрали, сказали «поїдемо до джамі, потім до Кіровського». Двоє понятих і двоє у цивільному одязі, ну, мабуть, якусь посаду обіймають. І у формі, із рушницею, обличчя закриті, чоловік п'ять напевно", – розповіла вона.

О 09:00 за місцевим часом Юрдамова доставили до відділу окупаційної поліції по Іслямтерецькому району.

Крім того, ще один обшук відбувся у селі Кринички Іслямтерецького району у активіста Рустема Мустафаєва. Про це повідомив громадський захисник Мустафа Сейдалієв, пише "Кримська солідарність".

Наразі обшук вже завершився, Мустафаєва затримувати не стали. За словами громадського захисника, співробітники окупаційної поліції приїхали до нього о шостій ранку.

"Йому пред'явили ухвалу суду на обшук житлового приміщення — щодо наявності забороненої літератури, щодо наявності зброї, вибухівки тощо. Рустем Мустафаєв відмовився підписувати цей протокол", — розповів Сейдалієв.

Поліцейські оглянули спочатку будинок Мустафаєва, а потім — телефони та ноутбук. Після обшуку у активіста вилучили книгу "Сади праведних" (збірка хадісів імама Ан-Нававі про благородну вдачу — ред.).

Рустем Мустафаєв відвідує суди з політично мотивованих справ, бере участь у колективних дуа, зверненнях від імені старійшин на захист арештованих кримських татар.

UPD. Імама Ісмаїла Юрдамова відпустили із відділу поліції. На нього склали адміністративний протокол.

"Вони прийшли з такими звинуваченнями, які не знаю чи самі розуміють. Зрештою залишили статтю "незаконна місіонерська діяльність". Це через те, що мене на вибір Джамаата, висунули на це місце", — розповів Юрдамов.

Він також зазначив, що через деякий час окупанти викличуть його на "суд".

Що відомо про обшуки у Криму

23 листопада у селі Верхня Кутузівка та в селі Ізобільне Алуштинського міського округу відбулися обшуки в релігійних діячів: імама "Юк'ари Джамі" (Верхня мечеть) Юсуфа Аширова та учасників місцевої релігійної громади Вілена Усеїнова і Зінура Аппазова. Їх заарештували на декілька діб.

Правозахисники пов'язують затримання релігійних діячів Юсуфа Аширова, Вілена Усеїнова і Зінура Аппазова з бажанням російських силовиків, щоб мечеть в Алушті перейшла під "Духовне управління мусульман Криму".

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок