Житомирські волонтери сплели стільки масксіток, що вистачить вкрити Михайлівську 15 разів

Житомирські волонтери сплели стільки масксіток, що вистачить вкрити Михайлівську 15 разів

Житомирські волонтери сплели 77 тисяч квадратних метрів масксіток
Житомирські волонтери сплели 77 тисяч квадратних метрів масксіток. Ілюстрація Анни Максимової для Суспільне Житомир

Почувши сигнал повітряної тривоги і сховавшись в укриття, в голові більшості з нас крутяться думки: “Нас захистять наші захисники, але хто ж захистить наших захисників?”, “Боже, захисти наших котиків!”.

Захистити тих, хто захищає нас може кожен — так вважає житомирянка Анастасія Нестерова, координаторка волонтерської майстерні “Свій за свого”. Вона разом з іншими волонтерами плетуть маскувальні сітки, “кікімори” і нашоломники, які допомагають нашим військовим маскуватися самим та маскувати свою техніку від ворога.

Житомирські волонтери сплели стільки масксіток, що вистачить вкрити Михайлівську 15 разів
Анастасія Нестерова. Фото: Facebook сторінка Анастасії Нестерової

“Почали плести в кінці листопада 2014-го. Спочатку в нас не було таких центрів, не було цілої майстерні. Це було, так би мовити, сімейне виробництво. Потім почала плести на роботі і до мене почали долучатися люди. Основний “кістяк”, приблизно 15 наших волонтерів, долучився в кінці 2016-го — на початку 2017-го року. Ми збиралися двічі на тиждень, плели сітки та передавали військовим. Сітки і раніше не затримувалися у нас, завжди була черга. Звісно, не в таких розмірах, як зараз. Зараз, коли зміна сезону, то черга на 100 сіток вперед. Ну, а так — стабільно черга 40-50 сіток. Назву майстерні придумали у 2017 чи 2018 році. Ми і не планували якось називатися, але хтось хотів вручити нам якусь грамоту, і запитали, як нас підписати, то ми і придумали назву, бо ми ж свої, і робимо все для українців, для своїх. Військові робили нам “замовлення” на маскувальні сітки. Тож приблизно за цими замовленнями я підрахувала, скільки сіток ми сплели до 17 березня 2023 року ми сплели 62 тисячі 656 квадратних метри. З того часу ми в середньому щодня плетемо по 50-60 метрів квадратних”, — розповіла Анастасія Нестерова.

Кореспонденти Суспільне Житомир підрахували, що волонтери майстерні сплели близько 77 тисяч 286 квадратних метрів.

Житомирські волонтери сплели стільки масксіток, що вистачить вкрити Михайлівську 15 разів
Візуалізація Суспільне Житомир

Маскувальними сітками, які сплели житомирські волонтерки, можна:

Вкрити плитку на Михайлівській більше 15 разів.

Повністю накрити квартал від Театральної до Михайлівської між Київською та Бердичівською.

Вкрити 90 п'ятиповерхівок на 4 під'їзди. Але лише дах, без стін і лавочок з бабусями.

Одночасно вкрити стадіони Полісся, Спартак Арена з усіма будівлями та сквер на Замковій горі.

ТРЦ "Глобал" без парковки та допоміжних будівель.

Окрім маскувальних сіток волонтери виготовляють кікімори, нашоломники, оголошують збори необхідних речей на передову та завжди раді людям, які хочуть допомогти.

Щоб долучитися до волонтерів і допомогти їм сплести ще більше сіток для наших захисників, треба написати Анастасії Нестеровій або прийти у “Місцевий навколокультурний простір” у 225 кабінет.

Як дати шанс на повторне використання вживаним речам та допомогти нашим захисникам зігрітися, замаскуватися та боротися - читайте тут.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок