У Полтаві закриють жіночу консультацію при пологовому будинку

У Полтаві закриють жіночу консультацію при пологовому будинку

У Полтаві закриють жіночу консультацію при пологовому будинку
. Суспільне Полтава

Із листопада у Полтаві припинить роботу одна із жіночих консультацій. Вона діє при пологовому будинку. А все через те, що заклад перетворять на перинатальний центр. Про це Суспільному розповіла директорка міського департаменту охорони здоров’я Вікторія Лоза. Вагітні, у яких термін народження до 15 листопада, залишаться під наглядом спеціалістів жіночої консультації, що на базі пологового. А за тими, що мають народжувати пізніше, спостерігатимуть лікарі вже інших закладів.

Полтавка Марина Пилипенко на восьмому місяці вагітності. Чекає доньку. Від початку вагітності перебуває на обліку в жіночій консультації міського пологового будинку. Та вже з листопада нагляд за вагітними тут не вестимуть.

"Усі необхідні аналізи можна здавати, УЗД, кардіограму, терапевт. Поки що шокована. Тільки сьогодні (16 вересня – ред.) про це дізналася. Сподіваюся, що я народжу до того часу і мені не потрібно буде кудись переходити. Звикла до лікаря, не хочеться ні на кого змінювати", − каже Марина Пилипенко.

А не вестимуть нагляд, бо міський пологовий будинок перетворять на перинатальний центр.

Приміщення міського пологового будинку
Приміщення міського пологового будинку. Суспільне Полтава

"На сьогодні наша жіноча консультація здійснює диспансерний нагляд вагітних, які раніше перебували на диспансерному обліку. Що стосується гінекологічної допомоги, жінки їх отримують вже в інших лікувальних закладах. До 15 листопада ті жінки, які народять, залишаться під нашим наглядом, ті жінки, термін пологів яких після, 17 листопада їм рекомендують перейти до інших жіночих консультацій для подальшого диспансерного нагляду з приводу вагітності", − повідомила заступниця директора міського пологового будинку Лариса Ухналь.

Переведуть жінок до двох міських жіночих консультацій – вони у другій та четвертій лікарнях. Розподілять, зокрема, за місцем проживання. Та вони можуть самостійно обирати заклад.

"Після реорганізації жіночої консультації міського пологового будинку, до нас надійде близько 15 тисяч жінок. Тому в нашій жіночій консультації обслуговуватиметься близько 28 тисяч жінок. А до цього було 13 600", − повідомила завідувачка жіночою консультацією 2-ї міської лікарні Ірина Акіменко.

Після реорганізації працівників жіночої консультації пологового будинку переведуть до новоствореного перинатального центру, говорить директорка міського департаменту охорони здоров’я Вікторія Лоза.

Приміщення міського пологового будинку
Приміщення міського пологового будинку. Суспільне Полтава

"Є троє людей пенсійного віку, які йдуть на пенсію. Усіх інших – розподіляють. Молодший персонал залишається в перинатальному центрі. Якщо я не помиляюся, двоє лікарів проходять навчання УЗД, а деякі перейшли до жіночих консультацій 4 і 2 лікарень", − повідомила директорка міського департаменту охорони здоров’я Вікторія Лоза.

Якщо немовля у пологовому народжувалося хворим, його переводили до міської дитячої або обласної лікарні. Коли ж на базі пологового будинку створять перинатальний центр, новонароджених лікуватимуть на місці.

"Для цього потрібно створити два структурні підрозділи – консультативну поліклініку для постнатального нагляду і жінок, і новонароджених дітей. Також етап другого виходжування, щоб дитина, яка народилася у нашому закладі отримала увесь комплекс послуг на території пологового будинку, а не була переведена до іншого закладу для продовження лікування", − розповіла Лариса Ухналь.

Вікторія Лоза додає: завершити створення перинатального центру планують на початку наступного року.

На початок