В енергосистемі України — дефіцит. Росіяни обстріляли ТЕС у прифронтовій зоні

В енергосистемі України — дефіцит. Росіяни обстріляли ТЕС у прифронтовій зоні

В енергосистемі України виник дефіцит
В енергосистемі України виник дефіцит. Фото: УНІАН

В енергосистемі України 8 грудня фіксується дефіцит електроенергії. Обмеження електропостачання не застосовується у жодній з областей.

Про це повідомили в Міненерго.

"Через пошкодження генеруючого обладнання внаслідок обстрілів та зростання споживання в енергосистемі виник незначний дефіцит (з 1% до 2,5% від добового обсягу споживання)", — мовиться у повідомленні.

Для збалансування системи фахівці використали імпорт — екстрену допомогу від держав-сусідів, що є одним з інструментів покриття зростання споживання — 1 122 МВт-год.

"Використання цього інструменту планується і на поточну добу. Графіки відключень не застосовуються у жодній з областей", — вказали енергетики.

Енергосистема збалансована

У міністерстві зазначили, що ситуація контрольована й енергосистема збалансована, однак є важливим зменшення навантаження у пікові години споживання (особливо у вечірні з 17:00 до 19:00).

Водночас у відомстві звернулися до споживачів із проханням зменшити використання енергомістких приладів саме у ранкові та вечірні години пік.

Наслідки російських обстрілів

Протягом доби окупанти завдали ударів по ТЕС у прифронтовій зоні.

"Через значні ушкодження в аварійний ремонт вийшли 2 блоки. Також під час обстрілу відключилось обладнання на лінії 330 кВ", — розповіли фахівці.

Окрім того, в Міненерго поінформували про ракетний удар по одній із шахт ДП "Торецьквугілля". Унаслідок атаки роботу об'єкта зупинено.

"Через бойові дії пошкоджено обладнання із загорянням підстанції на Харківщині. Без світла лікарня та побутові споживачі", — додали у відомстві.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС становить 15,66 метра. Цього достатньо для забезпечення потреб станції.

На початок