"Ми всі рівні": як незряча дівчинка навчається у сільській школі на Волині

"Ми всі рівні": як незряча дівчинка навчається у сільській школі на Волині

10-річна Інна Скаржинець від народження — незряча. Дівчина навчається у п'ятому класі Рудниківського ліцею на Волині.

Про те, як їй навчається, як комунікує з учнями та вчителями, дістається з будинку до школи та про що мріє дівчина розповіла Суспільному.

Інна Скаржинець з багатодітної родини. Її мама Галина виховує шестеро дітей, троє з яких теж незрячі. Каже, що радіє успіхам Інни у навчанні та тому наскільки донька стала самостійною та соціалізованою: сама ходить до школи та зі школи, любить спілкуватися та вчитися.

Інна Скаржинець з меншою незрячою сестрою Аліною та їхня мама Галина з найменшою донькою на руках
Інна Скаржинець з меншою незрячою сестрою Аліною та їхня мама Галина з найменшою донькою на руках. Фото: Суспільне Луцьк

Інна живе поруч зі школою. Разом із вчителькою вони виграли у конкурсі дерев'яний орієнтир, на якому відтворили мініатюру того як виглядає її маршрут з дому до школи.

Незряча Інна щодня ходить зі школи додому та у зворотному напрямку самостійно
Незряча Інна щодня ходить зі школи додому та у зворотному напрямку самостійно. Фото: Суспільне Луцьк

Інна щодня ходить до школи. У ліцеї дівчина індивідуально навчається з вчителькою з 40-річним стажем Лідією Данильчук. Займаються по дві години у спеціально облаштованому класі.

"Треба була машинка друкарська – це територіальна громада дала. Підручники – це відділ освіти. Ми замовляємо в МОН, де замовляються усі підручники. Ми весною-літом вже маємо підручники шрифтом Брайля на наступний рік", — говорить Лідія Данильчук.

Вчителька Лідія Данильчук вивчає з Інною деревяний макет, на якому відтворений її маршрут з дому до школи
Вчителька Лідія Данильчук вивчає з Інною дерев'яний макет, на якому відтворений маршрут дівчинки з дому до школи. Фото: Суспільне Луцьк

Вчителька розповідає, як дізналась, що до школи має прийти незряча дівчинка, то вирішила опанувати шрифт Брайля. На спеціальні курси з навчання поїхала п'ять років тому до Львова.

"Мені там дали поняття що це таке. Це було на початку червня. В мене було три місяці і я сиділа собі вдома і помаленьку опановувала, завчала. Звичайно, я не можу так швидко, як Інна. Це той випадок, коли учениця перевершила свою вчительку", — говорить вчителька.

Інна забезпечена усіма необхідними підручниками шрифтом Брайля
Інна забезпечена усіма необхідними підручниками шрифтом Брайля. Фото: Суспільне Луцьк

Інну запрошують вчителі інших класів, щоб вона читала дітям. Дівчину, каже класна керівниця 4-А Тетяна Тарасюк, учні ліпше слухають.

"Їх цей процес заворожує. Інколи навіть кажуть, що Інна швидше читає пальчиками, ніж ми можемо прочитати очима", — каже вчителька.

"Ми всі рівні": як незряча дівчинка навчається у сільській школі на Волині
Інна дуже швидко читає шрифтом Брайля. Фото: Суспільне Луцьк

На перервах Інна Скаржинець не залишається на самоті. Однокласники беруть її за руки і вона бігає з ними.

"Всіх треба любити, а не когось менше, а когось більше. Ми всі рівні", — говорить школярка Ліза.

Інна Скаржинець на перервах не сумує
Інна Скаржинець на перервах не сумує. Фото: Суспільне Луцьк

За п'ять років навчання в ліцеї незряча Інна Скаржинець навчилась писати, читати та друкувати. Також вміє користуватися ноутбуком, який спеціально для неї купили та налаштували.

А ще дівчинка вчиться грати на фортепіано
А ще дівчинка вчиться грати на фортепіано. Фото: Суспільне Луцьк

А нещодавно здійснилась ще її одна мрія, батьки знайшли педагогиню, яка вчить незрячих дітей грі на фортепіано. Тепер школярка розвивається і творчо.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок