На Івано-Франківщині у 2023 році медики пролікували понад три тисячі військовослужбовців — ОВА

На Івано-Франківщині у 2023 році медики пролікували понад три тисячі військовослужбовців — ОВА

Упродовж 2023 року на Івано-Франківщині від травм, поранень і соматичних захворювань лікувалися та пройшли реабілітацію понад три тисячі військовослужбовців. Медичну допомогу військовим надають у стаціонарних відділеннях 34 медзакладів області. Реабілітаційну — у 21.

Про це на конгресі місцевих і регіональних рад Івано-Франківської області повідомила заступниця голови обласної військової адміністрації Людмила Сірко.

За її словами, нині 21 комунальний заклад охорони здоров'я області законтрактований за реабілітаційними пакетами програми медгарантій на понад 142 млн грн. У лікарнях надають реабілітаційну допомогу цивільним та військовослужбовцям за такими основними напрямами: травми опорно-рухового апарата, нейрореабілітація, реабілітація пацієнтів зі спінальними травмами.

"Плануємо, щоб реабілітаційні відділення запрацювали в усіх десятьох кластерних закладах. Зараз працюємо над відкриттям у трьох – Бурштинській, Верховинський та Косівській лікарнях", — каже Сірко.

З її слів, потреба у збільшенні ліжкомісць в області є, враховуючи зростання кількості поранених бійців і бійчинь.

"У планах передбачене і створення нових реабілітаційних відділень (у Бурштині, Верховині та Косові), щоб така допомога була наближена до місць проживання наших пацієнтів", — додає директор департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОВА Володимир Дзьомбак.

Зі слів Людмили Сірко, з 21 комунального закладу 15 мають амбулаторні та стаціонарні процедури. В них розгорнули 403 ліжка.

"Реабілітаційну допомогу в області надають 20 мультидисциплінарних команд. Щоб відкрити відділення реабілітації або покращити надання у теперішніх, ми робили ремонти. Спрямували на це 11 млн грн. Ще 16,5 млн грн з бюджетів усіх рівнів, а також НСЗУ виділили на обладнання. Допомагали й міжнародні донори, які упродовж 2023 року надали 21 млн грн", — розповідає заступниця голови ОВА.

Людмила Сірко додає: у планах — обладнати до 600 ліжкомісць у стаціонарних відділеннях для реабілітації в області.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок