Як на Франківщині працює Росохацька добровільна пожежна команда

Як на Франківщині працює Росохацька добровільна пожежна команда

Добровільна пожежна команда у Росохачі
. Фото: сторінка у facebook "Росохацький старостинський округ"

У жовтні 2022 року у Росохачі на Івано-Франківщині створили добровільну пожежну команду. За цей час рятувальники ліквідували 40 пожеж. Найчастіше їх викликали на гасіння загорянь сухої трави, житлових і господарських будівель.

Як працює пожежна команда та чому староста Росохацького старостинського округу Галина Мельничук вирішила до неї доєднатися, читайте у матеріалі Суспільного.

"Пожежна команда у нас запрацювала в жовтні 2022 року. Ми створили її за підтримки партнерів із Польщі. Вони закупили вогнетривкий міцний одяг, допомогли зробити ремонт у двох приміщеннях, де розмістили команду. Забезпечили пожежне авто. Зараз у команді — 12 добровольців, які працюють на волонтерських засадах", — повідомила староста Росохацького старостинського округу Галина Мельничук.

Староста Росохацького старостинського округу Галина Мельничук
У центрі — староста Росохацького старостинського округу Галина Мельничук. Фото: сторінка у facebook "Росохацький старостинський округ"

Добровільна пожежна команда виїздила на виклики не тільки у Росохач, але й у сусідні села. Серед місцевих рятувальників — аграрії, педагоги Росохацького ліцею, працівники котельні. До роботи пожежної команди долучається також староста.

"Вважаю, що староста повинен бути всюди: і на заходах, і на концертах, і у школі, і тим більше на пожежі. Я ще не виїжджала на гасіння пожеж, бо поки вчуся. Беру участь у всіх навчаннях, які проводяться для пожежників. Нещодавно склала іспит з охорони праці. Зараз готуємо мені документи зі страхування. Наші всі пожежники застраховані", — розповіла Галина Мельничук.

Росохацька добровільна пожежна команда
Росохацька добровільна пожежна команда. Фото: сторінка у facebook "Росохацький старостинський округ"

У команді Галина Мельничук — помічниця водія пожежного авто. Разом із рятувальниками також працює староста Виноградського старостинського округу Світлана Шиш.

Добровольців команди залучають не тільки до гасіння пожеж. Їхньої допомоги потребують всюди, де виникають будь-які надзвичайні події. До прикладу, рятувальники можуть бути корисними, коли виникатимуть повені.

Росохацька добровільна пожежна команда
Фото: сторінка у facebook "Росохацький старостинський округ"

"У селі Росохач є річка. Інколи вона так розливається, що мусимо евакуйовувати людей. Тож ми закупили два великі й два малі човни. Вчимося працювати з цим спорядженням. Вже проводили навчання на воді", — говорить Галина Мельничук.

З її слів, у рятувальників є також інструменти для обрізування і спилювання дерев, драбина. Тож зараз мають потребу в невеликому авто, в яке це все можна було б завантажити й перевозити. З придбанням такого транспорту можливо допоможуть польські партнери, каже Галина Мельничук. Також із місцевого бюджету спрямовують гроші на закупівлю пального, запчастин, навчання і страхування пожежників. А для добровольців, які захочуть поповнити команду, за бюджетні гроші обіцяють придбати спеціальні костюми.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок