Поїзд-кухня в Ізюмі, слідство — про вбивство Вакуленка. Головні новини Харкова та області 24 листопада: хроніка

Поїзд-кухня в Ізюмі, слідство — про вбивство Вакуленка. Головні новини Харкова та області 24 листопада: хроніка

Поїзд-кухня в Ізюмі, слідство — про вбивство Вакуленка. Головні новини Харкова та області 24 листопада: хроніка
. Фото: Єлизавета Меньшикова/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 24 листопада 2023 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

У Харкові тролейбус №24 не курсуватиме ввечері 26 листопада, запустять автобус

Рух тролейбусів на пр. Ювілейному, на ділянці від вул. Гвардійців-Широнінців до розворотного кола "602-й мікрорайон", припинять з 20:00 і до завершення руху 26 листопада.

Про це повідомила пресслужба міськради. За її даними, це пов'язано з ремонтом контактної мережі.

У цей час тролейбус №24 не курсуватиме. Запустять тимчасовий автобус №24 за маршрутом:

  • №24: ст. м. "Академіка Барабашова" — пр. Ювілейний — пр. Ювілейний (602-й мікрорайон).

Що слідство встановило про вбивство письменника Володимира Вакуленка та ще трьох ізюмчан

13 томів справи, 37 експертиз, понад 40 допитів і 28 упізнань. Такий обсяг роботи провели слідчі Харківщини, щоб назвати підозрюваних у вбивстві дитячого письменника Володимира Вакуленка та його односельців. Про це 24 листопада розповів начальник слідчого управління обласної поліції Сергій Болвінов.

За його словами, підозрюють двох військових самопроголошеної "ЛНР". Чи живі вони зараз і якими їх згадує свідок злочинів — дивіться

На Куп'янському напрямку окупанти скаржаться на втрату живої сили‎ — Генштаб

Частина військових армії РФ скаржиться на постійні втрати живої сили через невдалі штурми на Куп'янщині.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

За його даними, деякі російські бійці заявляють про небажання вести такі наступи.

"Відзначається вкрай низька "якість" новобранців — здебільшого, це літні люди, які мають проблеми з алкоголем, наркотиками, азартними іграми тощо. Серед військовослужбовців російських окупаційних військ існує думка, що керівництво навмисно відправляє їх на "м'ясні" штурми, не рахуючись із втратами", — сказано в повідомленні.

Аварія з автобусом сталася поблизу Куп'янська — поліція

Аварія сталася на трасі поряд з Куп'янськом близько 8:00 24 листопада. Авто Toyota зіткнулося з пасажирським автобусом, який рухався у напрямку Шевченкового. В аварії загинув водій Toyota.

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

В автобусі, в якому волонтери тричі на тиждень возять людей, перебували 16 пасажирів та водій. Усі дістали травми різного ступеня тяжкості. Пасажира Toyota ушпиталили.

У Куп'янському районі сталася аварія з автобусом. Загинув водій авто, 17 людей травмовані

Аварія сталася близько 8:00 на автодорозі "Чугуїв-Мілове". Внаслідок ДТП водій автомобіля Toyota загинув на місці, його пасажира ушпиталили з травмами.

Про це повідомила поліція Харківщини.

За її даними, водій та 16 пасажирів автобуса отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Поліція розслідує справу як порушення правил безпеки дорожнього руху.

"Виносити їх пораненими — це особиста втрата й особистий біль": історія бойової медикині з позивним "Матушка"

"Матушка" — бойова медикиня 5-ої Слобожанської бригади Нацгвардії. Вона — працівниця Лисичанської міської військової адміністрації з Луганщини. Через повномасштабне вторгнення евакуювалася на Дніпропетровщину, у Кривому Розі мобілізувалася і стала бойовою медикинею Нацгвардії.

"Оскільки за першою освітою я медик, хірургічна сестра, то в грудні 2022 року я була мобілізована у місті Кривому Розі, де я стояла на обліку як внутрішньо переміщена особа, до лав Збройних сил", — розповіла "Матушка".

Харківська обласна рада проведе чергову сесію 21 грудня

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підписала розпорядження про скликання чергової сесії 21 грудня 2023 року о 10.00.

Про це повідомила пресслужба облради. Засідання відбудеться онлайн.

Серед основних питань сесії — затвердження Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2024 рік, Програми розвитку соціальних послуг та психологічної допомоги на 2023 – 2027 роки, погодження розрахунку повної собівартості та тарифу на послугу з приймання відходів та кадрові рішення й депутатські запити.

На Куп'янському напрямку українські військові відбили 13 атак

Російські війська вели штурми в районах Синьківки, Петропавлівки, де українські оборонці відбили 13 атак.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

На Слобожанському напрямку під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, серед них Козача Лопань, Вовчанськ.

На Куп'янському напрямку ударів зазнали Синьківка, Кучерівка, Першотравневе, Іванівка, Кислівка, Крохмальне.

Депутати підтримали виключити з партії "Слуга народу" Андрія Одарченка

Під час засідання дисциплінарної комісії партії "Слуга народу" усі її члени підтримали рішення виключити з партії Дмитра Одарченка.

Про це повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк на своїй Facebook-сторінці.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою нардепу Одарченку, якого підозрюють у спробі підкупу службової особи.

Справа ексначальника Харківського університету Повітряних сил Алімпієва: прокуратура програла апеляцію на вирок

Полтавський апеляційний суд не задовольнив апеляцію прокуратури у справі колишнього начальника Харківського університету Повітряних сил ім. Кожедуба Андрія Алімпієва. Його підозрювали у розтраті під час закупівлі палива, а після перекваліфікації — у службовій недбалості.

Судовий вирок від серпня 2021 року набрав чинності 20 листопада 2023 року, розказав Суспільне Харків захисник обвинуваченого Максим Журавльов.

"Прокуратура просила шість років позбавлення волі. Після вироку в 2021 році прокуратура подала апеляцію. Через повномасштабну війну справу з Харкова передали до Полтави і почали розглядати у серпні 2022 року. Прокурори кілька разів переносили засідання, не приїздили до суду. І зараз колегія суддів винесла рішення, що апеляція необґрунтована. Боротьба з незаконним обвинуваченням тривала шість років, Андрій Алімпієв повністю виправданий", — сказав Журавльов.

Андрій Алімпієв ХНУПС
Андрій Алімпієв. Фото: hups.mil.gov.ua/Суспільне Харків

Поїзд-кухня відвідав Харків та Ізюм: за першу поїздку вдалось приготувати майже 3 тис. порцій

До Харкова та Ізюма 24 листопада приїхав поїзд-кухня Food Train. Він вирушив з Києва до 23 листопада — у День подяки. До свята у Food Train приготували традиційні страви — запечену індичку з картоплею, квашену капусту та гарбузовий пиріг. Цю їжу роздали працівникам залізниці у Харкові, в Ізюмі — людям, які опинилися без житла, втратили рідних, мають інвалідність.

Поїзд-кухню зробили з вагонів, які не експлуатувались, їх переобладнали та укомплектували. Під час роботи у тестовому режимі кухарі приготували та передали приблизно 3 тис. порцій: 500 порцій — у Києві, 1,5 тис. — у Харкові, тисячу порцій — в Ізюмі.

Детальніше — у матеріалі Суспільне Харків.

В Ізюм приїхав поїзд-кухня, приготовані страви для жителів міста вивантажують з поїзда, 24 листопада 2023 року
В Ізюм приїхав поїзд-кухня, приготовані страви для жителів міста вивантажують з поїзда, 24 листопада 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Підопічні Ізюмського терцентру соцдопомоги, 24 листопада 2023 року
Підопічні Ізюмського терцентру соцдопомоги, 24 листопада 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"єВідновлення". Чи видають у Харкові сертифікати за знищене майно, коли та яким буде третій етап програми

Харків займає першість за кількістю руйнувань та пошкоджень житла в області. Це дані Харківської обласної військової адміністрації. Також саме з Харкова подали найбільшу кількість — 9764 — заявок на компенсацію за зруйноване помешкання за другим етапом "єВідновлення", проте, за даними ОВА, за жодною заявкою сертифіката на нове житло ще не видали.

Директор департаменту містобудування та архітектури ОВА Антон Коротовських розповів Українському Радіо Харкова, з чим це пов'язано.

У регіоні налічується пошкоджених 5916 багатоповерхівок та 20 тисяч будинків приватного сектору. Це дані обласної військової адміністрації. Найбільшу кількість пошкоджених і зруйнованих будівель на Харківщині зафіксували в таких містах:

  • Харків — 4844;
  • Ізюм — 1863;
  • Балаклія — 1443;
  • Дергачі — 746;
  • Чугуїв — 705.
Слідство — про вбивство Вакуленка, обстріл Козачої Лопані. Головні новини Харкова та області 24 листопада: хроніка
Інфографіка: Єлизавета Меньшикова/Суспільне Харків

25 листопада: погода на Харківщині

За даними регіонального гідрометцентру, у суботу на Харківщині очікується:

  • хмарно з проясненнями;
  • місцями невеликі опади (мокрий сніг, дощ). Слабкий туман;
  • на дорогах ожеледиця;
  • вітер вночі південно-західний, 5-10 м/с; вдень змінних напрямків, 3-8 м/с;
  • температура повітря у Харківській області: вночі від 4° морозу до 1° тепла, вдень від 1° морозу до 4° тепла;
  • температура повітря у Харкові: вночі 0-2° морозу, вдень 1-3° тепла.

У Харківській області на 25-27 листопада оголосили жовтий рівень небезпеки

На 25-27 листопада на Харківщині прогнозують погіршення погоди та перший рівень небезпечності: очікуються значні опади, ожеледь та сніговий накат на дорогах. По території області можуть падати дерева, пошкодитися електропередачі та покрівлі.

На окремих ділянках доріг погодні умови можуть призвести до порушення руху транспорту, повідомили в обласному гідрометцентрі.

У Малинівці сталося подвійне вбивство: затримали 37-річного сусіда

Чоловік повідомив правоохоронцям, що вбив подружжя через голос, який почув у голові, сказано у повідомленні пресслужби поліції Харківщини.

"37-річний чоловік прийшов до подружжя, яке мешкало поверхом нижче. Між ним та господарем квартири виникла сварка, і зловмисник почав бити руками та ногами літнього чоловіка. У цей час дружина потерпілого почула сварку і вийшла з кімнати. Нападник накинувся й на жінку. Рятуючись, вона вибігла до сходового майданчика, але за кілька кроків до квартири зловмисник наздогнав її, повалив на підлогу та забив до смерті", — сказано у повідомленні.

Тіла 60-річної жінки та 64-річного чоловіка знайшла сусідка та викликала поліції. 37-річного чоловіка затримали. Правоохоронці відкрили справу про умисне вбивство.

"Встановлено, що нападник перебуває на обліку у психіатра", — повідомили в поліції.

Обстріли Козачої Лопані: 23 листопада селище було під ударами з артилерії

Прикордонну Козачу Лопань на Харківщині росіяни обстріляли з артилерії кілька разів 23 листопада, розказав Суспільне Харків речник Дергачівської МВА Олександр Кулік.

"Вчора по Козачій Лопані по околицях вперше вдарили зранку — близько 07:00-08:00, а інтенсивний обстріл, де вони завдали близько 15 ударів, почався десь близько 13:00-14:00, били десь до 17:00", — сказав Кулік.

За його словами, раніше росіяни били по селищу з танків, нині почали частіше застосовувати артилерію.

"Зруйнували чотири будинки місцевих мешканців, ще близько шести будинків зазнали незначних пошкоджень. На щастя, поранених немає, бо обстріли були з певною періодичністю і люди встигли спуститися, сховатися у підвали", — розказав Олександр Кулік.

Без світла внаслідок обстрілів у Козачій Лопані лишаються до 300 абонентів. Загалом, за словами Куліка, у селищі живуть близько 1700 людей. До повномасштабного вторгнення у Козачій Лопані жили 6,5 тис. людей.

United24 оголосили збір для відбудови Чугуївської центральної лікарні

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

За її даними, медзаклад зазнав пошкоджень, коли 9 вересня 2022 року на його подвір'я влучила російська ракета.

"Вибуховою хвилею було пошкоджено перший поверх, інженерні комунікації, вибито всі вікна, деформовано стіни, в яких утворились тріщини. Попри руйнування лікарня продовжила роботу та приймає до 300 пацієнтів на добу, однак потребує реконструкції", — сказано у повідомленні.

За даними МОЗ, для відбудови лікарні потрібно 465 тис. доларів.

"Завдяки проєкту C Ukraine Cultural Showcase від Генерального консульства України в Чикаго вже зібрано 22 128$", — повідомили в пресслужбі.

Харківські "Пантери" змагатимуться у Києві

Харківський клуб "Пантери" братиме участь у новому сезоні чемпіонату України з хокею серед жіночих клубних команд. Він офіційно стартує в суботу, 25 листопада. Харків'янки проводитимуть домашні зустрічі у Києві, де ділитимуть лід столичного Палацу спорту з клубом "Кепіталз".

Рішення пояснили відсутністю вцілілої арени у Харкові на тлі обстрілів інфраструктури.

"Пантери" — єдина команда, що брала участь у всіх розіграшах жіночої національної першості. Також харків'янки є дворазовими чемпіонками України.

Міністерство енергетики про ситуацію в регіонах

За добу через бойові дії на Харківщині пошкоджені два газопроводи низького тиску.

"Є відключені споживачі. Також є відключення споживачів через нові ворожі обстріли. Енергетики працюють над відновленням електропостачання — за добу повернули світло 28 абонентам", — сказано у повідомленні міністерства.

Працівник "Укренерго" з Харкова допомагав армії РФ готувати удари по енергетичній інфраструктурі — прокуратура

Справу працівника "Укренерго" передали до суду. 62-річного харків'янина обвинувачують у допомозі армії РФ. За даними слідства, інформацію про енергосистему, яку чоловік передавав свому ексколезі на окуповану територію, РФ використовувала для підготовки ударів по критичній інфраструктурі.

Справу слухатиме Дзержинський райсуд Харкова, повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури.

За даними слідства, харків'янин передавав інформацію з робочої бази "Укренерго" колишньому колезі, який проживає на тимчасового окупованих територіях Луганщини. Той надавав дані про українські АЕС, ТЕС та ТЕЦ представникам РФ.

Лимано-Куп'янський напрямок: як минула доба

Про це в ефірі "Суспільне. Спротив" повідомив начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

За його даними, росіяни протягом доби 476 разів обстріляли Лимано-Куп'янський напрямок. РФ втратила 165 військових, а також 57 зразків військової техніки.

"Вчора був вдалий день. Бачимо, що ворог активно використовує броньовану техніку, інтенсивність бойових дій триває, погіршення погоди ворога не зупиняє. Сподіваємось, нам вдасться перебити логістичне постачання російських військ й це змусить їх збавити темп і змінити думку щодо військових дій на території України", — розказав спікер.

Розмінування Харківщини: зведення ДСНС за добу

61 боєприпас РФ знищили сапери ДСНС протягом доби, повідомили в облуправлінні рятувальників.

"Всього з початку бойових дій піротехніки ДСНС обстежили близько 4155 га території, 287 км автомобільних доріг, 2926 км ЛЕП, 159,5 км залізничних колій, та 218 км газопроводів. Виявлено та знешкоджено 84 тис. 559 ВНП", — сказано у повідомленні.

Одна людина загинула та двоє отримали поранення внаслідок ДТП — поліція

Протягом 23 листопада на території Харківщини сталося вісім ДТП, в яких двоє зазнали травм та одна людина загинула.

Про це 24 листопада повідомили в поліції Харківської області.

"Поліцейські викрили двох водіїв, які керували транспортним засобом у стані сп’яніння", — сказано в повідомленні.

У Чугуївському районі здійснять контрольований підрив боєприпасів з 10:00 до 10:15

О 10:00-10:15 24 листопада сапери проведуть контрольований підрив вибухонебезпечних предметів у Нових Гнилицях Чкалівської громади, повідомив Суспільне Харків керівник облдепартаменту цивільного захисту Іван Сокол.

Поранених унаслідок атак по Куп'янську та Курилівці 23 листопада немає — ДСНС

Рятувальники двічі виїжджали в Купʼянський район для перевірки території після обстрілів РФ, повідомили в ДСНС Харківщини.

"У Куп’янську пошкоджень зазнала покрівля адміністративної будівлі та скління вікон пʼятиповерхової житлової будівлі. У Курилівці було пошкоджено пʼять приватних житлових будинків та два гаражі. Травмованих та загиблих немає", — йдеться в повідомленні.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 24 листопада

За даними Генштабу ЗСУ на 06:00 24 листопада на війні у Харківській області:

  • Авіаційних ударів РФ зазнали Синьківка, Петропавлівка, Куп'янськ, Курилівка, Іванівка, Харківської області;
  • На Куп’янському напрямку росіяни, за підтримки авіації, вели штурмові дії в районі Синьківки, де Силами оборони відбито 3 атаки.

Обстріли Харківщини: дані ОВА

Протягом 23 листопада армія РФ обстріляла щонайменше 14 населених пунктів Харківщини, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, зокрема:

  • У Курилівці Куп'янського району пошкоджено чотири приватні будинки, гараж та господарчі споруди;
  • У Новоосиновому на Куп'янщині пошкоджено приватне домоволодіння;
  • Внаслідок удару БПЛА по Олександрівці Богодухівського району пошкоджено інфраструктурний об'єкт;
  • У Козачій Лопані Харківського району пошкоджено чотири приватні будинки та господарчі споруди.

Інформації про поранених Синєгубов не надав.

24 листопада: дані синоптиків про погоду на Харківщині

  • Хмарна погода;
  • Вночі сніг, мокрий сніг. Слабка ожеледь, місцями хуртовина;
  • Вдень невеликі опади — дощ, мокрий сніг. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер південно-західний, 7-12 м/с; вночі пориви 15-20 м/с, вдень місцями пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 3-8° морозу, вдень 0-5° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 4-6° морозу, вдень 1-3° тепла.
На початок