Парламентські вибори у Нідерландах виграють ультраправі

Парламентські вибори у Нідерландах виграють ультраправі

Герт Вілдерс
. Лідер Партії свободи Герт Вілдерс реагує на перші попередні результати парламентських виборів у Нідерландах 22 листопада 2023 р. Фото: AP Photo/Peter Dejong

У Нідерландах на дострокових парламентських виборах більшість набрала ультраправа Партія свободи (PVV), яку очолює проросійський політик Герт Вілдерс.

Про це свідчать результати підрахунку 98% голосів виборців, повідомляє нідерландський суспільний мовник NOS.

На першому місці опинилася Партія свободи (PVV), яка отримала 37 місць у парламентів, що на 20 місць більше, ніж партія має у парламенті зараз.

На другому місці — 25 мандатів — альянс "Ліво-зелених" і лейбористів (GroenLinks-PvdA) на чолі з колишнім віцепрезидентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом.

Третє місце посіла Народна партія за свободу і демократію (VVD) прем’єра Марка Рютте і може розраховувати на 24 депутатські місця.

Нова політична партія "Новий суспільний договір" (NSC) на чолі з Пітером Омцігтом здобуває 20 мандатів.

Новий "Союз фермерів-громадян" (BBB), утворений на тлі фермерських протестів у Нідерландах, здобув 7 мандатів.

Усі партії з нинішньої коаліції з VVD суттєво погіршили результати: "Демократія 66" (D66) отримує 9 мандатів, "Християнсько-демократичний заклик" (CDA) – п’ять, а "Християнський союз" (CU) – три місця.

Явка виборців склала 77,8%.

NOS зазначає, що зараз PVV має 37 місць із 76, необхідних для створення кабінету більшості. Залучити до участі інші великі партії буде важко, але шанс є.

Зазначимо, що Вілдерс виступає проти підтримки України, а також закликає за вихід Нідерландів з Євросоюзу.

22 листопада у Нідерландах стартували дострокові парламентські вибори. Попередні результати голосування стануть відомі протягом одного-двох днів, офіційні результати будуть оголошені виборчою радою Нідерландів 1 грудня о 10:00.

Після цього розпочнеться складний процес формування керівної коаліції, яка повинна мати більш не менше 76 зі 150 місць у парламенті. У Нідерландах лідер партії, яка здобула перемогу на виборах, отримує можливість сформувати коаліцію і обійняти посаду прем'єр-міністра.

17 листопада міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що уряд заклав 2 мільярди євро на 2024 рік допомоги для України.

На початок