Сім'я кримського політв'язня Джелялова вже два місяці не знає, де він

Сім'я кримського політв'язня Джелялова вже два місяці не знає, де він

Кримські політв'язні Наріман Джелялов та брати Асан і Азіз Ахтемови
Кримські політв'язні перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов та брати Асан і Азіз Ахтемови. Кримська солідарність

Родина засудженого до 17 років ув'язнення першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова не знає, де він перебуває з 2 жовтня, після етапування із СІЗО-2 м. Сімферополя.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомила його дружина Левіза Джелялова на своїй сторінці у Facebook.

Так, 2 жовтня політв'язня разом з Асаном і Азізом Ахтемовими вивезли із СІЗО-2 м. Сімферополя на етапування у місця відбування покарання на території Росії.

"Наразі, згідно з листами, отриманими від хлопців за допомогою "Зонателеком", відомо, що Азіз прибув до місця відбування покарання 10 листопада до В'язниці-2 міста Єнісейська Красноярського краю, Асан наразі прямує дорогою до Владимирської в'язниці, після чотирьох СІЗО, в яких він пробув деякий час по дорозі", — написала вона.

Водночас про Джелялова не відомо, де і в якому стані він перебуває, адже бранець Кремля досі не вийшов на зв'язок.

"Чому не зміг скористатися, щоб повідомити про себе, питання, думаю, риторичне. Упевнена, що це робиться спеціально з метою чинення на нього психологічного тиску і морального гноблення, які прирівнюються до насильства. Вірю в те, що це не зламає силу духу Нарімана, але з огляду на такий довгий шлях невідомо де, переживання за його фізичне здоров'я мене дуже турбують", — зазначила Левіза.

Дружина політв'язня вже написала десятки листів у різні ізолятори, але він досі не прибув до жодної з в'язниць Красноярського краю, куди його мали розподілити. Через це вона разом з адвокатом відправила заяву до ФСВП Росії м. Москви і ГУФСВП Росії по Красноярському краю, аби їм негайно повідомили місце знаходження Джелялова і про стан його здоров'я. Але відповіді ще немає.

"Відправивши в найвіддаленішу в'язницю і тим самим максимально ізолювавши Нарімана, недостатньо було, мабуть, треба ще закатувати незаконно засуджену людину та її сім'ю. Такі жорстокі реалії через людей, які вважають себе вершителями доль", — зауважила дружина незаконно засудженого кримського татарина.

Що відомо про Нарімана Джелялова та братів Ахтемових

  • Наріман Джелялов — заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який Росія визнала у 2016 році "екстремістською організацією". Азіз і Асан Ахтемови — кримськотатарські активісти.
  • 3 і 4 вересня в Сімферополі та в Євпаторії затримали п'ятьох кримських татар — підприємця Ельдара Одаманова, братів Азіза і Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова і заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеллялова за підозрою в підриві газопроводу в селі Перевальному.
  • 6 вересня окупаційний "суд" відправив під арешт затриманих кримських татар.
  • 21 вересня 2022 року окупаційний Верховний суд Криму оголосив вирок першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, цивільному журналісту Асану Ахтемову та його двоюрідному брату Азізу Ахтемову.
  • Джелялова засудили до 17 років ув'язнення у колонії суворого режиму, штраф 700 тисяч рублів та 1,6 років обмеження свободи пересування.
  • Асан Ахтемов отримав 15 років терміну, штраф 500 тисяч рублів та 1 рік обмеження свободи пересування.
  • Азіз Ахтемов отримав 13 років позбавлення волі, штраф 500 тисяч рублів та 1 рік обмеження свободи пересування.
  • У червні 2023 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що адміністрація Сімферопольського СІЗО-2 здійснює моральне та фізичне катування Джелялова та братів Ахтемових.
  • На початку жовтня Нарімана Джелялова і братів Азіза та Асана Ахтемових насильно вивезли з Криму, етапувавши до російської в’язниці.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок