Вивчили Малевича і створили власні картини: як дніпровських школярів навчають у музеї

Вивчили Малевича і створили власні картини: як дніпровських школярів навчають у музеї

У Дніпрі вчителі проводять уроки в музеях. Започаткували проєкт викладачі трьох шкіл міста, згодом долучилися більш ніж тридцять закладів освіти. Вчителька предмета "Мистецтво" Олена Шведова розповіла Суспільному, такий підхід допомагає учням легше засвоювати матеріал і розвиває творче мислення.

"Ми маємо можливість виходити в музеї і проводити саме в цій акустиці, у цій атмосфері. Тому що картини впливають на дітей і вони більш детально все запам'ятовують. І їм цікавіше, вони можуть і розповісти, що було на уроці і познайомитися з репродукціями картин", – розповіла Олена Шведова.

У Дніпровському художньому музеї провели урок для школярів
Викладачка предмета "Мистецтво" Олена Шведова. Фото: Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

Такий підхід, за словами вчительки, допомагає учням легше засвоювати матеріал і розвиває творче мислення.

"Ми ходили зі школою у музеї, але це відрізняється. Це не звичайний урок мистецтва, як за партами, в книжці", – сказала дев'ятикласниця Олеся Храмова.

У Дніпровському художньому музеї провели урок для школярів
Такий підхід, за словами вчительки, допомагає учням легше засвоювати матеріал і розвиває творче мислення. Фото: Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

"Я зобразила картину – будинок в Петриківці. Це будинок, у якому ми жили з подружкою, а це – дерево. Це вперше, коли ми виходимо в музей, мені дуже подобається. Хотілося б побувати в історичному музеї", – розповіла дев'ятикласниця Анна Бурчак.

У Дніпровському художньому музеї провели урок для школярів
Анна Бурчак показує власноруч створену картину. Фото: Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

Такі заняття проводять у музейних залах, розповіла представниця художнього музею Людмила Гайда.За її словами, працівники вивчили шкільну програму і самі пропонують вчителям теми для уроків.

"Вчителі самі обирають той музей, у якому вони будуть працювати. Два-три рази на місяць у нас виходить. У цьому місяці вже буде більше", – сказала Людмила Гайда.

У Дніпровському художньому музеї провели урок для школярів
Представниця Дніпровського художнього музею Людмила Гайда. Фото: Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

Такі уроки, за словами фахівчині, знайомлять учнів із музеями, культурними та історичними надбаннями. Хоч оригінальні експонати зараз і не показують відвідувачам, та школярів є чим зацікавити.

"Всі експонати в сховищі надійному. Знайшли можливість представити виставку петриківського розпису і сучасних художників. От саме на цьому матеріалі і працюють викладачі. Те, що вони тут побували, маємо таку надію, що це не останній раз", – розказала представниця Дніпровського художнього музею.

У Дніпровському художньому музеї провели урок для школярів
У Дніпровському художньому музеї провели урок для школярів. Фото: Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

Крім художнього музею школи міста проводять уроки в музейній кімнаті Вадима Сідура, бібліотеці української діаспори імені Джона Маккейна та Музеї історії Дніпра, повідомили у департаменті гуманітарної політики міськради. До проєкту з початку навчального року приєдналися майже 40 шкіл, загалом це понад півтори тисячі учнів. Також до нього можуть долучатися й інші заклади освіти.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок