В Житомирі створили інформаційну платформу для збирання дронів

В Житомирі створили інформаційну платформу для збирання дронів

У Житомирі створили інформаційну платформу "Житомирський дрон". Завдяки їй можна зібрати FPV-дрон, стати постачальником запчастин для його виготовлення або задонатити на закупівлю дрона.

Про це Суспільному розповів технологічний партнер платформи Олександр Новицький.

Як стати учасником проєкту "Житомирський дрон"

Заявки на дрони формують військові.

Зі слів Олександра Новицького, для того, щоб долучитися до проєкту, потрібно буде авторизуватись в системі через застосунок "Дія" та обрати напрямок роботи. Потім людина вибере певну роль, і відповідно до ролі у неї будуть різні можливості.

Обираючи роль розробника дронів, каже Олександр, користувач платформи отримає доступ до лекцій, щоб пройти безкоштовне навчання.

"Після проходження навчання людина проходить тест. Якщо вона успішно його склала, ми розуміємо, що вона знається на цьому і буде отримувати доступ до перегляду потреб. Якщо виникають якісь питання сумісності, заміни, через чат системи зв’язується з інженерами і отримує кваліфіковану підтримку. Людина, якщо взяла дрон у роботу, зможе бачити і статус, і компенсацію, і серійні номери, документи по тестуванню, якщо будуть якісь зауваження, або інші документи, які потрібні", — розповів Олександр Новицький.

Житомир, дрон, безпілотник, платформа, донат
Технологічний партнер платформи Олександр Новицький. Фото: Катерина Тарасюк/Суспільне Житомир

Хто тестуватиме дрони

Перш ніж надіслати безпілотник військовим, його тестуватимуть у спеціальному військовому центрі, розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

"Такий центр вже створений у Житомирі за допомогою фонду Марії Берлінської. Там працюють інженери, які перевіряють ці дрони на відповідність технічним характеристикам. Це для того, щоб війська отримали абсолютно перевірений, безпечний дрон, який буде працювати", — сказав Серігй Сухомлин.

Часткова компенсація витрат

За словами Житомирського міського голови, жителям Житомирської громади компенсуватимуть з міського бюджету за кожен зібраний чи закуплений дрон.

"Після того, як ми отримали акти і підвантажили в систему, людина має право отримати 6 тисяч гривень компенсації з міського бюджету за кожен зібраний чи придбаний дрон", — сказав Сергій Сухомлин.

За словами міського голови, в якості бонусу зареєстровані у системі розробники дронів зможуть побачити, як він працює на полі бою.

"Якщо у когось вже буде сьогодні бажання зареєструватись, почати навчання чи передати дрон військовим, ми вже з сьогоднішнього дня готові це робити через Signal по номеру можна зв’язатися з логістикою, і вони все відпрацюють", — сказав міський голова.

Житомир, дрон, безпілотник, платформа, донат
Презентація інформаційної платформи "Житомирський дрон" в міській раді. 20 листопада 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк/Суспільне Житомир

Як задонатити на дрони

Гроші, які донатимуть через платформу, надходитимуть на спецрахунок місцевого благодійного фонду для закупівлі дронів.

"Фонд громади Житомира" відкрив окремий рахунок, — сказав Сергій Сухомлин. — І коли людина буде заповнювати форму, щоб задонатити, там конкретно буде посилання на FPV–дрони".

Платформу "Житомирський дрон" підтримала Марія Берлінська, ініціаторка створення школи аеророзвідки в Україні, засновниця БФ "Victory drones".

"Кожен українець і кожна українка можуть створити дрон і доставити якусь деталь. Максимально залучати увесь можливий ресурс, щоб через технології зберегти життя наших людей", — сказала Марія Берлінська.

Як розповідало Суспільне, 15 листопада на засіданні Житомирського виконкому Житомирський міський голова Сергій Сухомлин анонсував створення платформи із закупівель безпілотних літальних апаратів для військових із назвою "Житомирський дрон".

Житомир, дрон, безпілотник, платформа, донат
Марія Берлінська, засновниця БФ "Victory drones", підтримала платформу "Житомирський дрон". 20 листопада 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк/Суспільне Житомир

Житомир, дрон, безпілотник, платформа, донат
Інформаційна платформа "Житомирський дрон". Фото: Катерина Тарасюк/Суспільне Житомир

Житомир, дрон, безпілотник, платформа, донат
Інформаційна платформа "Житомирський дрон". Фото: Катерина Тарасюк/Суспільне Житомир

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок