Зеленський змінив командувача Медичних сил ЗСУ

Зеленський змінив командувача Медичних сил ЗСУ

Важливо
Зеленський змінив командувача Медичних сил ЗСУ
Тетяна Остащенко. Фото: МОУ

Президент України Володимир Зеленський змінив командувача Медичних сил Збройних Сил України. Замість Тетяни Остащенко новим командувачем став генерал-майор медичної служби Анатолій Казмірчук.

Про це президент повідомив у вечірньому зверненні 19 листопада.

"Сьогодні є важливе кадрове рішення. За поданням міністра оборони змінив командувача Медичних сил Збройних Сил України. Замість генерал-майора медичної служби Тетяни Остащенко новим командувачем призначив генерал-майора медичної служби Анатолія Казмірчука — начальника Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" у місті Києві", — сказав Зеленський.

Він сказав, що потрібен принципово новий рівень медичного забезпечення українських воїнів. Від якісних турнікетів до повної цифровізації та прозорості в постачанні, від якісного тренування до щирої комунікації з бойовими медиками в тих підрозділах, де медицина розгорнута дійсно правильно та дійсно ефективно.

"Досвід ефективності конкретних підрозділів має бути поширений на всі сили оборони", — сказав Зеленський.

30 липня 2021 року Тетяну Остащенко призначили Командувачем Медичних сил Збройних Сил України. Остащенко стала першою жінкою-командувачем окремого роду сил в історії Збройних сил України, а також першою жінкою бригадним генералом.

Що цьому передувало

У Генштабі ЗСУ 31 липня заявили, що розробили низку кроків та організаційних змін для розв’язання проблем у сфері тактичної медицини. Зокрема у військах мають намір приділити увагу удосконаленню системи внутрішнього контролю, покращенню системи забезпечення та закупівель, навчанню бойових медиків і врегулюванню нормативно-правової бази.

Народна депутатка партії "Голос", членкиня парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська розкритикувала діяльність Командування Медичних сил, і заявила, що у 2023 році Медичні сили не передавали у ЗСУ аптечки, їх захисники отримували через Міжнародну технічну допомогу. Також йшлося про те, що вони були неперевіреними, адже "досі немає стандартів вимог якості до української тактичної аптечки". Це обговорення стосувалося і кровоспинних турнікетів.

Командувачка медичних сил ЗСУ, генерал-майорка медичної служби Тетяна Остащенко тоді заявила, що інформація щодо відсутності закупівель аптечок не відповідає дійсності.

На початок