У Нью-Йорку відбулася панахида за жертвами Голодомору 1932–33 рр.

У Нью-Йорку відбулася панахида за жертвами Голодомору 1932–33 рр.

Заходи зі вшанування пам'яті жертв Голодомору у Нью-Йорку
. Заходи зі вшанування пам'яті жертв Голодомору у Нью-Йорку, 19 листопада 2023 року, фото: Оксана Маркарова / facebook.com/oksana.markarova

У Нью-Йорку пройшли заходи із вшанування пам'яті жертв Голодомору. Зокрема — у соборі Святого Патрика священники різних конфесій відправили молебень за жертвами Голодомору.

Про це повідомила у Facebook пані посол України у США Оксана Маркарова.

Вона розповіла, що цьогорічну соборну панахиду з вшанування 90-их роковин Голодомору відправили Архієпископ-Митрополит УПЦ в США Антоній, Архієпископ УПЦ в США Даниїл, Архиєпископ-Митрополит Філадельфійський УГКЦ Борис Гудзяк і щиро вітав кардинал католицької церкви, архієпископ Нью-Йорку Тімоті М. Долан.

"Сьогоднішній захід був по-особливому зворушливим. Собор був вщент заповнений людьми, і не лише українцями, які приїхали з різних штатів, щоб разом помолитися і вшанувати пам’ять мільйонів українців, які померли внаслідок штучного голоду, спланованого і реалізованого сталінським режимом", — написала Оксана Маркарова.

Служба розпочалась урочистою процесією за участі дітей та ветеранів. На заході були присутні два свідки Голодомору — Юрій Базилевський та Надія Северин

Як відзначає пані посол, особливої атмосфери вшануванню додав професійний музичний супровід хору "Думка" під керівництвом маестро Василя Гречинського. Під духовний гімн України "Боже великий єдиний" у їхньому виконанні до зали занесли 30-метровий прапор України.

"Для мільйонів українців Голодомор — це не питання минулого. Це жива історія, яка продовжує наносити глибокі рани та болючі шрами нашій колективній національній пам'яті… Сьогодні, коли ми знову стали свідками геноциду, який відбувається на наших очах в Україні, ми повинні викликати всю нашу енергію та духовну витривалість, щоб протистояти злому диктатору. Треба покласти край російським багатовіковим геноцидним війнам проти України, з усією їх жорстокістю і дикістю", — виголосила у своїй промові Оксана Маркарова.

У заходах брав участь постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця.

На початок