Волонтери із Чехії показали гелікоптер UH-60 Black Hawk, який планують передати Україні

Волонтери із Чехії показали гелікоптер UH-60 Black Hawk, який планують передати Україні

Гелікоптер UH-60 Black Hawk
Американський гелікоптер UH-60 Black Hawk. Фото: Dárek pro Putina/Х

Чеська ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) показала американський гелікоптер UH-60 Black Hawk ("Чорний яструб"), який вона планує передати Україні.

Світлину та відео з гелікоптером волонтери опублікували у соцмережі X (раніше — Twitter).

Гелікоптер назвали "Честмир", і задонатити на його покупку можуть усі, хто мешкає в Євросоюзі. Збирають на нього 105 млн чеських крон (4,2 млн євро). Наразі зібрано трохи більше за 3 млн крон (125 тисяч євро). Якщо гроші на нього зберуть, то доставкою гелікоптера буде займатися Міноборони Чехії.

Збір коштів на UH-60 Black Hawk чеські волонтери анонсували 15 листопада.

"Ми хотіли б його купити та відправити в Україну, щоб там допомагав боротися з росіянами", — йшлося у дописі.

Ця чеська ініціатива вже тривалий час збирає кошти та передає Україні різне оборонне обладнання. Найвідомішим проектом стало придбання 15 комплексів протиповітряної оборони Viktor, які було відправлено в Україну у березні цього року. У рамках цієї ініціативи чеським волонтерам вдалося зібрати 90 мільйонів крон. Ці системи здатні ефективно захищати стратегічні та цивільні об’єкти від ударів дронів-камікадзе. Комплекси Viktor збирають на заводі чеської компанії Excalibur Army.

На сьогодні один американський гелікоптер UH-60 Black Hawk, який значно випереджає радянські аналоги Ми-8 та Ми-24 практично за всіма характеристиками, є лише в Головного управління розвідки Міноборони України. Офіційно про його передачу не повідомляли, але ГУР МО вперше показало його в лютому 2023 року.

10 листопада компанія UAC (Україна-Чехія) презентувала новітній безпілотний авіаційний розвідувальний комплекс Leleka LR (Long Range), який виробляється на потужностях чеського заводу.Представники компанії поінформували, що комплекс розроблявся за досвідом російсько-української війни з акцентом на захист від систем радіоелектронної боротьби противника. Заявлено, що в ньому було зібрано найсучасніші технологічні рішення які допоможуть уникнути протидії російських засобів РЕБ.

На початок