"На вагу золота": Харківщина планує закупити додаткові апарати ШВЛ

"На вагу золота": Харківщина планує закупити додаткові апарати ШВЛ

"На вагу золота": Харківщина планує закупити додаткові апарати ШВЛ
.

Харківська область попередньо забронювала близько 20 апаратів штучної вентиляції легень, які планують придбати за кошти обласного бюджету.

Про це Суспільному 10 вересня сказав голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.

"Ми розглядаємо це питання. Ми забронювали приблизно 20. Ми ще не вирішили, скільки зможемо купити. Крім цього, ми хочемо закупити близько тисячі концентраторів. Це теж важливо, найпростіше, що можна зробити, якщо відсутня точка кисню. Ми вирішуємо, скільки ми можемо потягнути, враховуючи обсяги бюджету", — сказав Кучер.

На яку суму розраховують, він не уточнив.

"Харків демонструє антирекорди, вкотре виходить вперед по кількості захворілих… Що стосується апаратів, зараз кожен такий апарат — на ціну золота", — сказав Кучер, закликаючи жителів регіону дотримуватися карантину.

За його даними, на 10 вересня тільки в обласній інфекційній лікарні на ШВЛ — "близько 20 людей".

Кучер також звернув увагу на кількість померлих пацієнтів з COVID-19 за останні дні на Харківщині.

"За три дні померло в Харківській області 17 людей (за даними лабцентру — 16). Це теж такий антирекорд, ми вимушені це констатувати, і декого ШВЛ-апарати рятують. Якщо людина потрапляє на ШВЛ-апарат, це значить, що вона вже не може жити без підсилення подачі кисню", — зазначив голова ОДА.

На питання, з чим пов'язують збільшення летальних випадків, Кучер відповів: "Це все логічно, природно. Ви подивіться, яка у нас кількість захворілих, яка кількість на ШВЛ і більша концентрація зараз тяжких знаходиться".

За його словами, велика кількість людей з коронавірусом на Харківщині перебуває на самоізоляції: "Враховуючи вал захворюваності, ми (лікарні) приймаємо лише тяжких".

За словами Кучера, місця для тяжкохворих пацієнтів у регіоні є. В районах ситуація не напружена. Питання з ситуацією з COVID-19 на Харківщині заступник голова Харківської ОДА Тарас Пастух нині узгоджує на рівні МОЗ.

"Найбільше напруження — у 22 лікарні (обласній інфекційній). Зараз у нас все конструктивно. Перед тим, як Тарас Пастух був відряджений до міністра охорони здоров'я, всі питання по переліку були пропрацьовані з лікарями — Нартовим, Корсуновим, всі були зібрані… Ми все зафіксували. Всі гострі кути, які були, прибрали їх. Реальна робоча двогодинна дискусія. І зараз Тарас, як посланець, вирішує ці питання", — сказав Кучер.

Що відомо

  • Харківська область — лідер за кількістю випадків COVID за добу в Україні

Авторка: Софія Цвєткова

На початок