В одеських школах хочуть збільшити кількість сторожів — для укриттів та "Пунктів незламності"

В одеських школах хочуть збільшити кількість сторожів — для укриттів та "Пунктів незламності"

В одеських школах хочуть збільшити кількість сторожів — для укриттів та "Пунктів незламності"
Укриття в одній зі шкіл Одещини. Джерело: Одеська ОВА

З 2024 року в одеських школах та дитячих садках планують ввести додаткові ставки сторожів, які відповідатимуть за сховища та "Пункти незламності". Вони будуть актуальні на період дії воєнного стану в країні.

Відповідний проєкт рішення 23 листопада розглянуть на засіданні Виконавчого комітету Одеської міської ради.

Орієнтовно хочуть ввести 782 додаткові ставки на період дії воєнного стану. З них 636 — для укриттів в школах, дитячих садочках та закладах позашкільної освіти та 146 — для "Пунктів незламності", які працюватимуть в разі блекауту.

На засіданні депутатської комісії з питань освіти, спорту та взаємодії з громадськими організаціями 8 листопада директорка міського департаменту освіти Олена Буйневич пояснила, що наразі в укриттях та "Пунктах незламності" чергує персонал школи і робить це безоплатно. Введення додаткової ставки зніме це навантаження з нього.

"Ні для кого не секрет, що одесити, які йдуть до укриття, здебільшого йдуть саме в школи та садочки, тому що це найближче до їхнього дому, там затишно та тепло. Але при цьому сторож закладу освіти не повинен залишати своє робоче місце. Навіть якщо він сам спускається в укриття, він не повинен відповідати за порядок в укритті, у нього є зовсім інші функції. Те саме стосується "Пунктів незламності", які взагалі не є освітньою установою. Фактично вчителі, директори несуть на собі функцію чергування безкоштовно", — сказала Олена Буйневич.

За підрахунками департаменту освіти, додаткові ставки сторожів обійдуться в 19 мільйонів гривень на рік. Це цілодобова посада, людина буде чергувати добу через три.

"Ми повинні когось там залишати, хто буде фізично спостерігати за громадським порядком. Минулого року нам обіцяли, що це буде поліція, але ми розуміємо, що це фізично і практично неможливо, тому що хто тоді буде наші вулиці патрулювати", — додала Олена Буйневич.

Члени депутатської комісії погодились з пропозицією департаменту освіти. Рішення має затвердити виконавчий комітет.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок