В Одесі відкрили Барнахус: центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства

В Одесі відкрили Барнахус: центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства

В Одесі відкрили Барнахус: центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства
Одна з кімнат в одеському центрі Барнахус. Фото: Офіс генпрокурора

В Одесі 16 листопада відкрили центр підтримки дітей, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів. Його створили за моделлю Барнахаус і він є восьмим подібним центром в Україні.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора та Нацполіції Одещини.

Одеський заклад є відділенням центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі слідства та правосуддя дітей за моделлю БарнахусБарнахус (або у перекладі «дім дитини») – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, що створюється для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації, а також надання комплексної соціальної, психологічної, правової, медичної інших видів допомоги і послуг дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Вперше модель була реалізована у 1998 році Ісландією, а потім й іншими країнами Північної Європи. До його складу входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я.

"Їхня мета – оперативно забезпечити дітям, які постраждали або стали свідками жорстокого поводження та насильства, скоординований ефективний захист у такий спосіб, щоб не відбувалося розтягування взаємодії дітей з системою правосуддя і ті могли без травмування швидко повернутися до звичного життя", — пояснила начальниця відділу ювенальної превенції ГУНП в Одеській області Вікторія Чалова.

Барнахус Одеса
Одна з кімнат в одеському центрі Барнахус. 16 листопада 2023 року. Фото: Офіс генпрокурора

У центрі є спеціалізовані кімнати для медика, психолога, слідчого, прокурора та інших учасників опитування. Окремо — приміщення для опитування дітей, яке обладнане технічними засобами для запису розмов. Спілкуватися з дитиною буде спеціальний психолог.

"Увесь процес встановлення фактів щодо скоєного проти дитини або у її присутності, фіксуватиметься на відеокамери і транслюватиметься або в судове засідання, або в іншу кімнату, де перебуватиме міждисциплінарна команда, та використовуватиметься під час розслідування кримінального правопорушення", — розповів начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан.

Одеса — восьмий регіон, де відкрито Барнахус. Всього у 2023 році в Україні відкрили три таких заклади.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок