Екоінспекція озвучила результати перевірки на коксовому заводі у Харкові

Екоінспекція озвучила результати перевірки на коксовому заводі у Харкові

Екоінспекція озвучила результати перевірки на коксовому заводі у Харкові
.

Коксовий завод не має дозволів на викиди. Під час позапланової перевірки екоінспекція виявила у повітрі вміст шкідливих речовин, але через брак дозволів з’ясувати, чи не перевищують вони норму, неможливо.

Про це Суспільному повідомила очільниця екоінспекції в області Інеса Сосіна.

"Були виявлені оксид вуглецю, оксид азоту, сірка була виявлена. Оскільки на підприємстві немає дозволів на викиди забруднюючих речовин, держінспекція не може порівняти з дозволеними обсягами викидів", — сказала Сосіна.

Перевірку провели тиждень тому, на територію зайшли із правоохоронцями — інакше охорона не пускала.

Сосіна каже, відсутність дозволів порушує закон "Про охорону атмосферного повітря". Екоінспекції керівництво заводу пояснило, що документи затримуються через пандемію.

"Нам надали під час перевірки листування, що уклали угоду на розробку цих документів. В процесі, але через СOVID-19 певні адмінпослуги наразі призупинені", — говорить Сосіна.

Екологи озвучили результати перевірки на коксовому заводі

Як впливають викиди від підприємств на повітря у місті та чи можуть вони зашкодити людям, перевіряє і лабораторний центр. Проби відбирають кожні три місяці, востаннє робили заміри в червні. Тоді перевищень не виявили, розповіла завідувачка профільного відділу Неля Новіцька:

"За результатами досліджень було встановлено, що вміст хімічних речовин в атмосферному повітрі тих, які ми досліджували, а це 17 інгредієнтів, не перевищує допустимі концентрації. Сам забір здійснюється безпосередньо під факелом".

Отримати коментарі керівництва заводу та дізнатися, як швидко вони усунуть порушення, Суспільному не вдалося. Керівник підприємства Максим Бондарев на дзвінки не відповідає, а через карантин на завод не пускають.

Екологи ж направили припис з вимогою виправити недоліки. А поки — перевірять інші заводи в цьому районі, тоді зможуть визначити, чи впливають викиди коксохіму на здоров'я місцевих жителів.

Що відомо

  • Почали перевірку через звернення мешканців Новобаварського району. Ті скаржилися на забруднення повітря, й лише за минулий тиждень двічі виходили на акції протесту — вимагали зупинити викиди.
  • Близько 10:00 31 серпня кілька десятків людей вийшли на вулицю Москалівську з протестом проти діяльності коксового заводу. Місцеві жителі розповідають: щовечора завод забруднює повітря. На знак протесту учасники акції перекрили дорогу.
  • О 12:00 проїзд розблокували. На місце акції приїхали представники міської влади. Заступник адміністрації району Дмитро Лазуренко розповів, що міська влада звернулася до прокуратури та ініціює створення робочої групи із залученням народних депутатів України.
  • У поліції області відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 241 Кримінального кодексу України — "Забруднення атмосферного повітря". Санкція статті передбачає до 3 років обмеження волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.
  • 31 серпня на коксовому заводі провели обшук, під час якого інспектори зробили заміри з котла та димової труби.
  • 3 вересня Харківську облдержадміністрацію знову пікетували противники коксового заводу

Авторка: Маргарита Дежкіна

На початок