"Ворога не варто недооцінювати": боєць з Тернопільщини воює в лавах "Азову"

"Ворога не варто недооцінювати": боєць з Тернопільщини воює в лавах "Азову"

30-річний боєць з позивним "Алі" воює в лавах "Азову". Щоб піти на фронт, чоловік повернувся на Тернопільщину з-за кордону. Нещодавно Алі отримав поранення та приїхав додому на реабілітацію.

"Поранення отримав від прильоту міни 120 калібру. Отримав його в такий період, коли ворог дізнався, що саме ми стоїмо навпроти нього і довгий період часу почав по нас щільно працювати. В один момент прилетіло і зловив два осколки", — розповідає боєць.

"Алі" прохходить ребілітацію на Тернопільщині
"Ворога не варто недооцінювати": боєць з Тернопільщини воює в лавах "Азову". Суспільне Тернопіль

У Тернополі боєць розробляє руку та ногу, поранені осколками. Розповідає, повертатися до цивільного життя було незвично.

"Коли ти перебуваєш на фронті, ти думаєш, що якось більше людей переживають за війну. А потім повертаєшся сюди і бачиш, що тут всі живуть своїм життям, буденність, і є тільки певний відсоток людей, які дійсно переживають і розуміють, що йде повномасштабна війна, і якщо ворога не зупинити там, то тоді це все буде тут". Коли почалася повномасштабна війна, Алі був за кордоном. "Я вирішив, що потім я не зможу повернутися додому, бо як тоді я буду дивитися своїм рідним, близьким в очі? Я б не міг там просто відсиджуватися, коли молоді хлопці тут воюють і кладуть життя. Тому вирішив зібратися, поїхати та взяти до рук зброю, стати на захист нашої землі".

Боєць повернувся додому в березні 2022 року. "Спочатку на кордон, а з кордону довелося йти пішки 5 кілометрів, бо не було чим їхати. Я не знав, що може бути так складно дістатися до Тернополя. Тому що всі тільки з країни їхали, черги були кілометрові. Дістався до Тернополя і тоді став у лави нашої тероборони, а з тероборони записався в батальйон ЗСУ і так все почалося".

Згодом, каже Алі, йому запропонували долучитися до лав "Азову". Там воює з травня цього року. В одній роті з бійцем його друг дитинства з позивним "Редбул".

"Ворога не варто недооцінювати": боєць з Тернопільщини воює в лавах "Азову"
Алі з другом дитинства Редбулом. Фото з особистого архіву Алі

"Ти розумієш, що це дійсно ті люди, які готові за тебе віддати життя. Тому що коли ви йдете з точки "А" в точку "Б", ви не знаєте, що вас чекає на точці "Б", ви знаєте це на 80%, але завжди є тих 20%, що ви можете загинути".

"Ворога не варто недооцінювати": боєць з Тернопільщини воює в лавах "Азову"
Алі з побратимами. Фото з особистого архіву Алі

За пів року Алі разом з побратимами воював на різних напрямках. Чоловік розповідає, в росіян достатньо техніки та озброєння, також не варто недооцінювати підготовку особового складу ворога.

"Ворога не варто недооцінювати": боєць з Тернопільщини воює в лавах "Азову"
Боєць "Азову". Суспільне Тернопіль

До війни Алі займався змішаними єдиноборствами та боксом. Розповідає, це допомогло під час виконання бойових завдань. "Всі люди, які потрапляють на курс молодого бійця і в загальному в "Азов" – це добровольці. Це дуже великий плюс, тому що вони вже мають моральний дух і бажання воювати та захищати нашу Україну. І під час цього курсу відсіюються люди, які десь фізично слабші чи морально не такі витривалі, як інші. І залишаються ті, які морально витривалі та фізично підготовлені".

Зараз, розповідає Алі, війську потрібні люди різних професій.

"Ворога не варто недооцінювати": боєць з Тернопільщини воює в лавах "Азову"
Алі з побратимами. Фото з особистого архіву Алі

На запитання, що найважче під час війни, Алі відповідає так:

"Найважче – це сприймати, що хлопці 18-30 років гинуть, а дивишся в Тернополі – тут чоловіки 30-40 років, дорослі мужики, ходять і навіть не замислюються над тим, щоб вдосконалювати свої навики, і що може настати період, коли їм потрібно буде піти туди і поміняти нас".

Боєць каже, щоб Україна перемогла, докласти зусиль мають всі. "Наша країна, щоб наблизити перемогу, має згадати, як вона виглядала в перший місяць початку війни. Тому що тоді всі були єдині, всі були за одне. Кожна людина в кожному куточку нашої країни хотіла чимось допомогти, щоб пришвидшити цю перемогу. Саме тому наш загарбник не пройшов дальше. Бо всі працювали над тим, щоб його вибити з нашої території".

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Тернопіль у Viber

Приєднуйтеся до нас в Instagram

На початок