Чотири тисячі дітей на Харківщині потребують паліативної допомоги. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Чотири тисячі дітей на Харківщині потребують паліативної допомоги. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Чотири тисячі дітей на Харківщині потребують паліативної допомоги. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
.

Чотири тисячі дітей на Харківщині потребують паліативної допомоги. Її надають лише у міському хоспісі та в центрі “Гіппократ”.

Спецбудинок дитини у Харкові став Центром медичної реабілітації та паліативної допомоги. Деякі діти живуть тут постійно. Медсестри пам’ятають, які іграшки і їжу любить кожен.

Центр фінансується з обласного бюджету. На рік це близько 20 млн гривень. Цього не вистачає на купівлю обладнання. Центру допомагають благодійники.

"На жаль, на Харківщині немає програми паліативної допомоги. Можна піти до голови ОДА. Але він не може створити програму паліативної допомоги. Програма паліативної допомоги дітям затверджується сесією обласної ради", — директор центру "Гіппократ" Роман Марабян.

У центрі двічі на рік реабілітацію проходить хлопчик, на ім'я Ярослав. У нього — дитячий церебральний параліч. За цей час він навчився розпізнавати іграшки, бавитися з дітьми, рік тому — хоч і з ходунками — пішов.

Дитячий церебральний параліч або ДЦП – це комплекс порушень, що впливають на здатність людини рухатися, підтримувати рівновагу та поставу. Слово "церебральний" вказує на стан, що стосується головного мозку, а "параліч" означає "слабкість", труднощі з контролем м'язів.

Упродовж семи тижнів у виборчому марафоні "Місцеві" Суспільне розповідатиме історії з усієї країни про проблеми, якими насправді живуть люди в регіонах і як їх можна вирішувати на місцевому рівні, не чекаючи великих політичних рішень. Перший тиждень марафону, який розпочався 7 вересня, присвячено медицині

Подивитись про те, як живуть люди у регіонах України можна: у вечірніх випусках новин UA:Перший, новинних радіоефірах, ефірах регіональних філій, соцмережах, на сайті, а також в ефірах оновленої "Суспільної студії" та програми "Ранок на Суспільному".

На початок