"Спалаху захворювання в області немає". Головний санітарний лікар про гепатит А на Івано-Франківщині

"Спалаху захворювання в області немає". Головний санітарний лікар про гепатит А на Івано-Франківщині

"Спалаху захворювання в області немає". Головний санітарний лікар про гепатит А на Івано-Франківщині
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Від початку жовтня 2023 року на Івано-Франківщині 13 людей захворіли на гепатит А. Всі випадки — поодинокі та не пов'язані зі спалахом захворювання на Вінниччині.

Про це на пресбрифінгу в обласній військовій адміністрації повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук.

"В нашій області немає спалаху гепатиту А. Ці випадки між собою не пов'язані. Люди не виїжджали за межі міста чи області. Ми проводимо глибоке епідеміологічне розслідування. Поки не вдалося з’ясувати походження вірусу, яким чином люди інфікувалися", — говорить Руслан Савчук.

З його слів, вісім людей з гепатитом А перебувають на лікуванні в обласній інфекційні лікарні, з них — троє дітей. Їхній стан — середньої важкості. У контакті з хворими була 21 людина. В однієї підтвердили вірус.

"Ми провели знезараження приміщень, де були ці люди. Тому говорити про подальше поширення вірусу в родині через предмети побуту ми не можемо. А стосовно навчальних закладів, де реєструвалися по одному випадку хвороби, в одному з ліцеїв клас відправили на онлайн навчання. Такі рекомендації ми не давали. Рішення ухвалила місцева влада. У всіх інших ліцеях, де навчалися ці діти, звичний режим навчання", — розповідає Руслан Савчук.

Гендиректор обласного центру контролю та профілактики хвороб додає, що працівники центру проводять постійний забір проб води з централізованого водопроводу та криниць.

"Проводимо постійний забір проб води з централізованого водопроводу Івано-Франківська, а також з локальних водопроводів нашої області, які є у громадах. Антигену вірусу в цих пробах не виявлено. Ми мали випадок місяць тому на території Долинської громади. Там було виявлено антиген вірусу в індивідуальній криниці й був зареєстрований один випадок гепатиту А. Після знезараження, при відібранні повторних проб, вода була відповідної якості та циркуляції вірусу не було", — говорить Руслан Савчук.

У 2022 році на Івано-Франківщині зареєстрували чотири випадки гепатиту А. Вони також не були пов'язані, каже Руслан Савчук.

За його словами, вакцинація проти гепатиту А не входить у перелік обов’язкових, однак є рекомендованою. Нещодавно область отримала 300 доз вакцини. Половину віддали для військовослужбовців, а решту — для Вінницької області. Він нагадав, що людям, які контактували з інфікованими, потрібно вакцинуватися упродовж тижня.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок