Одеська обласна дитяча лікарня отримала нове обладнання: кошти збирали три місяці

Одеська обласна дитяча лікарня отримала нове обладнання: кошти збирали три місяці

Одеська обласна дитяча лікарня отримала нове обладнання: кошти збирали три місяці
. Фото: Суспільне Одеса

Операційний світильник встановили в Одеській обласній дитячій лікарні, що на вулиці Воробйова. Його розмістили у реанімаційному відділенні нейрохірургії, розповів завідувач відділення Ігор Ющак.

За його словами, у відділенні нейрохірургії щорічно проводять майже 250 операцій різної складності. Здебільшого – на головному та спинному мозку. У середньому вони тривають від 1 до 5-6 годин. Ющак наголосив, що медики і досі користуються лампами 1960-х років, які частково не працюють.

Лікарня Одеса
Ігор Ющак. Фото: Суспільне Одеса

Утім відділення наразі потребує не лише професійних ламп, а й медичних аспіраторів.

"Це пристрій, який видаляє зайву рідину та тканини з операційної рани. У нейрохірургії це поруч із біполярним пінцетом, і є другим за важливістю інструментом", – пояснив медик.

Однокупольну лампу спроєктували спеціально для операційної палати нейрохірургічного відділення. Світильник укомплектований змінними стерильними ручками та регуляторами яскравості.

Лікарня Одеса
Новий операційний світильник. Фото: Суспільне Одеса

Вартість обладнання – 380 тисяч гривень, розповіла керівниця благодійного фонду "Добробутик" Ганна Підопригора. Гроші на закупівлю та встановлення нового обладнання у дитячій обласній лікарні збирали представники проєкту "Речі, які допомагають" та благодійного фонду "Добробутик".

Лікарня Одеса
Ганна Підопригора. Фото: Суспільне Одеса

За словами Ганни, потрібну суму отримали з продажу одягу, який приносили мешканці Одеси. Загалом збір коштів тривав приблизно 3 місяці.

"Це вже друга наша закупівля для цієї лікарні за два роки. Раніше ми закуповували автоклав для обладнання. І щороку ми збираємо запити від дитячих медичних закладів, дізнаємося, чого вони потребують", – поділилась Ганна.

Як зазначив Ігор Ющак, за допомогою такої лампи хірург самостійно може регулювати кут освітлення, яскравість та фокус.

Лікарня Одеса
Ігор Ющак показує принцип роботи лампи. Фото: Суспільне Одеса

"Це один із головних інструментів у роботі нейрохірурга. Для того, аби якісно виконати оперативне лікування, світло дуже потрібно. Тому що хірург бачить в операційній деталі і може диференціювати дрібні тканини. Від цього залежить підсумок операції", – додав Ющак.

Він пояснив, що медичні лампи для операційних забезпечують необхідний рівень освітлення на хірургічному столі. Операційні світильники віддають малу кількість тіней. Завдяки цьому лікарі можуть краще визначити характер та ступінь ураження органів пацієнтів.

Читайте також

  • Для шкіл у районах Одещини придбали 12 автобусів вартістю понад 22,5 млн грн
На початок