"Це крута реабілітація для військових": ветеран із Вінниччини Роман Кашпур пробіг Марафон морської піхоти у США

"Це крута реабілітація для військових": ветеран із Вінниччини Роман Кашпур пробіг Марафон морської піхоти у США

Оновлено
"Це крута реабілітація для військових": ветеран із Вінниччини Роман Кашпур пробіг Марафон морської піхоти у США
. Роман Кашпур у США. Фото зі сторінки Романа Кашпура у Facebook

Ветеран російсько-української війни Роман Кашпур із Хмільника взяв участь у Марафоні морської піхоти США. Забіг відбувся 29 жовтня у Вашингтоні. На протезі чоловік пробіг 42 км.

Ветеран із Вінниччини Роман Кашпур пробіг Марафон морської піхоти у США
Фото зі сторінки Романа Кашпура у Facebook

У телефонній розмові Суспільному Роман розповів, що не робив акцент на часі, тому що за сім днів планує взяти участь у ще одному марафоні, тож беріг свої сили. 5 листопада він візьме участь у марафоні в Нью-Йорку. Дистанція теж 42 км.

"Я розумів, що до Нью-Йоркського марафону не відновив би сили. Тому було прийнято рішення бігти у пів сили. А вже Нью-Йоркського бігтиму "на характері" та по самовідчуттю. Буде нелегко, але не нереально", — сказав Роман.

"Це крута реабілітація для військових": ветеран із Вінниччини Роман Кашпур пробіг Марафон морської піхоти у США
Фото Романа Кашпура з Facebook-сторінки

Відновився після бігу швидше, аніж після Лондонського марафону у квітні. Планує, каже, два-три дні уникати жодних навантажень. І вже за два дні до Нью-Йоркського марафону робитиме незначні розтяжки та пробіжки по декілька кілометрів, аби підготувати м'язи.

Було три дистанції: 10, 42 та 50 кілометрів. 42-кілометрову дистанцію, яку обрав, ветеран біг із дружиною Юлією. Планує закрити всі шість світових марафонів та підкорити 50 км.

"Було класно, було хардкорно — але як би там не було, воно вже в минулому, бо всю дистанцію мене зігрівала лиш одна думка: "Зараз нігті відпадуть… Але через тиждень ще один марафон! Тому не думай, Рома, про погане! Бо все найкраще лиш попереду!", — написав Роман Кашпур на сторінці у Facebook.

Порівняно з Лондонським марафоном, де всі підтримували один одного, на цьому енергетика була більш потужною.

"Тут всі військові, всі ветерани, волонтери, хто пов'язаний з армією, з бойовими діями. Цивільній людині сюди важко потрапити. Нереально. Тут всі військові. І порівняно з Лондоном я бачив дуже багатьох на протезах. Це ще більше додає драйву, запалює, мотивує. Це як психологічна реабілітація. Марафон — це нелегко, це фізично важко. Але психологічно це дуже мотивує і запалює рухатися вперед. Це крута психологічна реабілітація для військових".

Під час забігів ветеран збирає кошти на протезування та реабілітацію бійців зі складними ампутаціями. Гроші йдуть на Благодійний фонд "Громадянин"/ Citizen Charity foundation. Цього разу Роман планує допомогти фінансово військовому на псевдо "Малий". З ним, каже, знайомий вже заочно — через фонд. Особисто і вживу не бачилися.

Що відомо про Романа Кашпура

Роман Кашпур на війну пішов добровольцем у 19. У 22, поблизу Марʼїнки, наступивши на протипіхотну міну, втратив частину ноги. Після протезування — переміг на Іграх Героїв та "Іграх героїв онлайн". А ще встановив рекорд України, протягнувши на протезі 16-титонний літак Ан-26 на відстань 6 метрів 40 сантиметрів за 44 секунди. З початком повномасштабної війни боронив Україну на протезі. Тепер — волонтерить.

На початок