Кримського політв'язня Приходька судитимуть за ще двома статтями

Кримського політв'язня Приходька судитимуть за ще двома статтями

Кримського політв'язня Приходька судитимуть за ще двома статтями
. Фото: Ґрати

Кримського політв'язня Олега Приходька, який скаржився на здоров'я та просив обміну, судитимуть за статтями про реабілітацію нацизму та виправдання тероризму через розмови у в'язниці.

Відповідну інформацію дізналося російське видання "Медиазона". Донька політв'язня Наталія Швецова розповіла Суспільному Крим, що новий адвокат Приходька поїде дізнаватися деталі про це.

На 64-річного кримського активіста донесли сусіди по камері, з якими він перебував у в'язниці "Владимирський централ".

"Адвокат сказав, що піде 5-6 числа (листопада — ред.) до нього. Ми слідом за ним поїдемо до нього, бо батько знаходиться у Краснодарському краї в колонії. Він практично не вилазить із СІЗО. Його там крутять ще за щось, але нам особливо свідчень не дають. Адвокат піде і все дізнається. Ми теж особливо нічого не знаємо", — зазначила Швецова.

За її словами, адвоката найняла родина Приходька.

"Договір підписала і сьогодні відправила йому. Сказав, що 5-6 листопада він поїде та дізнається всю ситуацію. Але це адвокат на один раз", — пояснила донька політв'язня.

Що відомо про Олега Приходька

  • 65-річного активіста і українського патріота, жителя селища Оріхове Сакського району Криму Олега Приходька затримали 10 жовтня 2019 року. ФСБ звинуватила його в підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин.
  • Його дочка Наталія раніше розповідала Суспільному Крим про сфабриковані справи щодо кримського активіста, проукраїнську позицію, тортури та складнощі зі здоровʼям, які наразі має кримський активіст.
  • У березні 2021 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс йому вирок у вигляді 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Він відбуває покарання у Володимирському централі, який має славу місця тортур ув’язнених.
  • Українського активіста окупанти звинувачують по ст.30 ч.1 і ч.1 статті 205 («Приготування до вчинення терористичного акту»), ч.1 статті 222 («Придбання і зберігання вибухових речовин») та ч.1 статті 223-1 («Виготовлення вибухових речовин») КК РФ.
  • 19 лютого 2022 року його етапували з Владимира у невідомому напрямку.
  • 17 січня 2023 року Ворошиловський райсуд Ростова-на-Дону збільшив термін ув'язнення для Олега Приходька на місяць, визнавши його винним у нібито неповазі до суду. Під час судового процесу він нібито ображав свідків обвинувачення, зокрема, співробітників ФСБ.
  • 28 квітня проти нього порушено нову кримінальну справу і політв'язень залишився без адвоката.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок