Епідемія гепатиту А у Вінниці: що необхідно знати, пояснює головна інфекціоністка області

Епідемія гепатиту А у Вінниці: що необхідно знати, пояснює головна інфекціоністка області

Епідемія гепатиту А у Вінниці: що необхідно знати, пояснює головна інфекціоністка області
. Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці госпіталізували 122 людини з підтвердженим діагнозом на гепатит A, серед них — 20 дітей. Ще 29 пацієнти перебувають під медичним наглядом та очікують на підтвердження діагнозу. Перший спалах гепатиту A в області був зареєстрований 16 жовтня.

Про це Суспільному розповіла заступниця директорки департаменту охорони здоровʼя та реабілітації ОВА Тетяна Бондаренко.

На Вінниччину доставлять дві тисячі доз вакцин для контактних осіб, розповіла головна інфекціоністка Вінниччини Лариса Мороз.

"Вакцинація від гепатиту A не входить у календар профілактичних вакцин, мало людей вакцинуються", — зазначила Лариса Мороз.

"Така ситуація може бути ще кілька днів"

"Така ситуація може зберегтись ще кілька діб. Ми знаємо, що це триває поступово, а потім буде зниження. Досить тривалий інкубаційний період. Природно це дитяча інфекція, але є і дорослі. Щоб така кількість людей була — востаннє відбувалось понад 10 років тому. Осередок інфекції ще не можливо виявити. У нас працює група швидкого реагування, на жаль, за вчора вони теж не могли визначити причину, який осередок. На сьогодні всі джерела водопостачання — небезпечні. Вся вода повинна кип'ятитися. До діточок все ж таки ретельніше підходять, а дорослі нехтують. Під час кип'ятіння вірус гине", — каже Лариса Мороз.

"Це захворювання має два шляхи поширення — водний і харчовий"

"Загрозу несе те, що у нас буде збільшуватись кількість осіб, бо будуть хворіти контактні. Це захворювання має два шляхи поширення — водний і харчовий. Коли людина знаходиться вдома — може бути джерелом інфекції. Дорослі важче переносять хворобу, тривалість жовтяниці — від 10 до 14 днів. Пацієнти не будуть виписуватись через тиждень. Захворювання починається з головного болю, деякі звертаються за допомогою, деякі самі лікуються".

"Ситуація контрольована"

"Ситуація контрольована. Зараз необхідно виявляти контактних осіб, контролювати їх, обстежувати. Буде трішки збільшуватись кількість, але ми все локалізуємо".

Що відомо про гепатит A

Гепатит A — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту A передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

У департаменті також пояснили вінничанам, як вберегти себе від цієї недуги. Окрім того, що пити лише кип’ячену воду, дотримуватись правил особистої гігієни, добре мити фрукти й овочі перед їх вживанням.

Також фахівці департаменту зазначають, що інкубаційний період гепатиту A зазвичай триває 14–28 днів, а серед основних симптомів спостерігаються:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Як виявити гепатит A

Разом з тим, не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Тому у випадку погіршенні самопочуття потрібно одразу звертатись за допомогою до медиків і в жодному разі не займатись самолікуванням. Адже лише лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування, каже Лариса Мороз. Тому у випадку погіршення самопочуття потрібно одразу звертатись за допомогою до медиків і в жодному разі не займатись самолікуванням. Адже лише лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

"Якщо у людей застуда, нежить — всі вони мають комунікувати з сімейним лікарем, і в комплексі обстежень — потрібно здати печінкові проби. Якщо ферменти підвищені — сімейний лікар направить на консультацію інфекціоніста. Це безкоштовне обстеження, потім — госпіталізація. Це буде виявлення, і ми зможемо зупинити цей ланцюг", — каже Лариса Мороз.

На початок