Фішингові атаки: кіберфахівець розповів, як не втратити гроші у фейсбуці, телеграмі чи на OLX

Фішингові атаки: кіберфахівець розповів, як не втратити гроші у фейсбуці, телеграмі чи на OLX

Ексклюзивно

ФішинговіФішинг — (англ. fishing — риболовля) різновид інтернет-шахрайства, метою якого є доступ до конфіденційних даних користувачів — логінів і паролів атаки — одна з найпоширеніших нині загроз в українському кіберпросторі. Користувачі отримують листи та виконують інструкції, щоб отримати виплати, а в результаті втрачають усі кошти з рахунків.

Як це працює — на прикладах розповів старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в області Олег Паншутін.

З його слів, листи з "фішингом" можна отримати у будь-якій соцмережі, або через електронну пошту. Черкащанка Олена отримала повідомлення про порушення стандартів спільноти у соцмережі "Фейсбук". Розповіла, що у листі було покликання на нібито "перевірку" допису:

"У мене немає таких дописів, що могли порушувати щось. І нічого такого я не поширюю, тому одразу засумнівалася у тому, що мені потрібна якась перевірка. І видалила лист. Згодом отримала ще. Протягом дня таких надійшло близько десятка. Тоді я зрозуміла, що це шахраї. Почала їх блокувати".

бандіти
Скріншот, наданий Оленою

За словами кіберполіцейського, перейшовши за даним покликанням користувачу могло запропонувати здійснити вхід на сторінку соцмережі:

"У цьому повідомленні є скорочене посилання, яке згенероване будь-яким сервісом, тому ви бачите його таким чином. Після переходу користувача направляє на сайт ззовні схожий на сайт фейсбук. Далі, нічого не підозрюючи, ви вводите логін і пароль, після чого втрачаєте на досить тривалий час можливість лайкати фото друзів, а ваші друзі б отримали схожі листи, як на фото нижче".

Фішингові атаки: фахівець розповів, як не втратити гроші у телеграмі чи на OLX
Скрін з листа надісланого шахраєм

За такими посиланнями переходити не варто, зазначив Олег Паншутін. І дав кілька рекомендацій, що потрібно робити у таких випадках у першу чергу:

"Потрібно придумати складний пароль. Аби перевіряти, чи немає входу на сторонніх пристроях, варто поставити двофакторну аутентифікацію".

Утім, якщо користувач вже має "двофакторку", він отримає сервісне повідомлення, що хтось намагається ввійти в акаунт, додав кіберполіцейський.

Такі атаки, додав він, систематичні, і присутні в інфопросторі постійно:

"Хтось продає чи купує товар на OLX і шахраї надсилають фішингові посилання йому в повідомлення. Комусь надходить повідомлення в телеграмі про подарунок преміум- акаунту з фішинговим посиланням. Інші гортають місцевий чат та натикаються на повідомлення про виплату коштів. В самому повідомленні є фішингове посилання, яке веде на сайт, візуально схожий до якогось банку. З розвитком сучасних технологій нескладно розробити сайт, на якому будуть схожі логотипи оригінального сайту того ж «ПриватБанку», «ОщадБанку» тощо. Рівень шахраїв також виріс, оскільки нині не проблема знайти інструкцію по тому чи іншому способу розробки фішингових сайтів. Вони є у великій кількості навіть у YouTube, телеграмі, TikTok. Окрім цього, вони також часто видають себе за співробітника банку, мобільного оператора чи просто адміністратора якогось сервісу".

Як це діє? Пояснюємо на прикладах

Олег Паншутін показав, яким чином діє фішинг у телеграмі.

Перша стадія — невідомий користувач викладає наступне повідомлення для загалу:

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

Друга стадія — перехід на шахрайський канал:

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

"До слова, може бути відразу друга стадія, тобто шахрай розміщає посилання відразу в чат. На що важливо звернути увагу — назва сайту часто дуже «ріже око», — додав фахівець.

Третя стадія — перехід на фішинговий сайт, що має логотип схожий на логотип "ПриватБанку":

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

Людина натискає на "Отримати" і переходить на наступну сторінку цього ж фішингового сайту:

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

Вводить номер і пароль,

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

пін-код —

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

і шахраї отримують доступ до "дистанційного банківського обслуговування".

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

Замість обіцяних, приміром, 12 тисяч гривень людина втрачає всі гроші зі своїх карток.

Також Олег Паншутін показав приклад повідомлення з телеграм-каналу російських хакерів, за якими фахівці теж не рекомендують переходити:

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

Фішинг OLX, додав він, "банальний і типовий":

бандіти
Скріншот, наданий Олегом Паншутіним

"Фішингове посилання обов'язково містить слово "OLX". Після переходу ситуація схожа із виплатами — необхідно ввести свої персональні дані. Результат той же", — пояснив фахівець.

Також він розповів, як діє так звана "соціальна інженерія":

"Шахрай видає себе за іншу людину — бухгалтера, адміністратора тощо. Надсилає повідомлення з вимогою виконання певних дій. Для прикладу: «Ваш обліковий запис заблоковано, щоб розблокувати його перейдіть за посиланням», «У нас серйозна розбіжність між отриманим і відправленим товаром, перевірте відповідність», «Надсилаю файл з уточненими реквізитами для оплати послуг». Іноді, крім посилання, прикріпляє файл, зовні схожий на офісний файл, типу таблиця, документ у ворді, архів".

Під час завантаження та відкриття такого файлу, пояснив Олег Паншутін, людина може завантажити вірус, який надасть віддалений доступ хакеру.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок