У Полтаві відкрили меморіальну дошку загиблому викладачу художньої школи Святославу Пашинському

У Полтаві відкрили меморіальну дошку загиблому викладачу художньої школи Святославу Пашинському

Дошка Святославу Пашинському
. Фото: Суспільне Полтава

19 жовтня у Полтаві відкрили меморіальну дошку військовослужбовцю, художнику-керамісту Святославу Пашинському. Її встановили на фасаді дитячої художньої школи, де він працював понад 10 років. Загинув митець у березні 2022-го під час захисту України від російського вторгнення.

Про це Суспільному розповіла мама Галина Пашинська.

У Полтаві відкрили меморіальну дошку військовому, художнику-керамісту Святославу Пашинському. Митець загинув у березні минулого року під час захисту України від російського вторгнення. Відкрили дошку сини та мама військовослужбовця.

У Полтаві відкрили меморіальну дошку загиблому викладачу художньої школи Святославу Пашинському
У Полтаві відкрили меморіальну дошку загиблому викладачу художньої школи Святославу Пашинському. Фото: Суспільне Полтава

"Його стихія була – це глина. Він каже: «Я як сів за круг, з тих пір мене просто понесло». Бувало, що по 3 години розмовляли з ним з майстерні. Він крутить і каже: «Це моє. Я,- каже,- сюди, втікаю. Коли мені дуже погано – я сюди іду, а коли мені дуже добре – я сюди лечу»", ― каже мама Святослава Пашинського Галина Пашинська.

У цивільному житті Святослав викладав кераміку в дитячій художній школі. Був членом Національної спілки художників України.

У Полтаві відкрили меморіальну дошку викладачу художньої школи Святославу Пашинському
У Полтаві відкрили меморіальну дошку. Фото: Суспільне Полтава

"Я його бачив в постійному русі. От він весь час кудись спішив. Щось в нього було в планах. І це було характерно для нього. В нього в ритмі все було. І його мистецтво – воно цікаве тим, що це технологічне мистецтво. Треба знати технології глини, температури, глазурі", ― говорить голова Національної спілки художників України в області Юрій Самойленко.

На меморіальній дошці стилізований портрет захисника в національних кольорах, розповідає її авторка Інна Гуржій. Кошти на матеріали зібрали друзі та колеги митця.

"Ініціатором виступала спілка художників, оскільки Святослав був членом спілки художників. Ідея виникла ще, здається, на початку літа. Виконання зайняло буквально 4 тижні", ― каже авторка меморіальної дошки Інна Гуржій.

Що відомо про Святослава Пашинського

Художню школу перейменували на честь Святослава Пашинського у вересні рішенням сесії міськради. Загинув боєць 26 березня 2022-го у Запорізькій області. Йому було 44 роки.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок