Екоінспекторів не допускають на коксовий завод у Харкові з позаплановою перевіркою

Екоінспекторів не допускають на коксовий завод у Харкові з позаплановою перевіркою

Екоінспекторів не допускають на коксовий завод у Харкові з позаплановою перевіркою
. Суспільне Харків

Коксовий завод відмовляє у доступі екоінспекції на підставі запровадження карантину.

Про це в ефірі "Українського радіо Харків" сказала виконувачка обов’язків начальника Держекоінспекції на Харківщині Інеса Сосіна.

За її словами, після звернення громадян щодо викидів у повітря екоінспектори намагаються потрапити на підприємство майже щотижня.

"Інспекція неодноразово намагалася провести позапланові перевірки вказаного об'єкту, однак, на жаль, інспекція не була жодного разу допущена у зв'язку, як вони кажуть, із запровадженням карантину на всій території України", — сказала Сосіна.

Ускладнює ситуацію те, що на заводі змінилося керівництво, юридично існує декілька підприємств. Потрапити на завод без дозволу підприємства можна за ухвалою суду, каже Сосіна. За її словами, цим мають займатися правоохоронні органи.

"Ми маємо право звертатися до правоохоронних органів, які вносять відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань і по вказаній заяві вчиняють певні дії. Ми відправляємо", — говорить в. о. начальника.

"На жаль, законодавством не встановлено відповідальності стосовно недопущення на об'єкт, немає такої прямої норми", — додала вона.

"Цього поганого сусіда треба перенести": думка еколога про коксохімічний завод у Харкові
За словами Сосіної, востаннє понаднормові викиди коксового заводу фіксували близько трьох років тому. Суспільне Харків

Функціонування заводу, на думку представника громадської організації "Зелений фронт" Олега Перегона, можливе за умов встановлення додаткових фільтрів та перенесення виробництва далі від міста.

"На жаль, у 30-ті роки ще підходи були іншими і взагалі це планувалося і будувалося не як стаціонарне підприємство, а як дослідна площадка коксохімічної наукової галузі: планувалося ставити експерименти, досліди... З самого початку сусідство цього підприємства з 1,5-мільйонним містом — це помилка", — говорить Перегон.

Дослідження проб повітря біля коксового заводу роблять раз на квартал, розповіла завідувачка відділу обласного лабцентру Неля Новіцька. За її словами, фахівці роблять проби вдень.

"Востаннє дослідження викидів поблизу коксового заводу робилися в червні. Вміст досліджених хімічних речовин в повітрі — 17 інгредієнтів — не перевищував гранично допустимі концентрації. Це викиди поблизу коксового заводу", — сказала Новіцька.

Що відомо

  • Близько 10:00 31 серпня кілька десятків людей вийшли на вулицю Москалівську з протестом проти діяльності коксового заводу. Місцеві жителі розповідають: щовечора завод забруднює повітря, що впливає на їх здоров'я. На знак протесту учасники акції перекрили дорогу.
  • О 12:00 проїзд розблокували. На місце акції приїхали представники міської влади. Заступник адміністрації району Дмитро Лазуренко розповів, що міська влада звернулася до прокуратури та ініціює створення робочої групи із залученням народних депутатів України.
  • У поліції області відкрила кримінальне провадження щодо діяльності заводу.

Автор: Роман Кривко

На початок