Референдум, який проходив одночасно з парламентськими виборами у Польщі, провалився

Референдум, який проходив одночасно з парламентськими виборами у Польщі, провалився

Референдум, який проходив одночасно з парламентськими виборами у Польщі, провалився
. Парламентські вибори у Польщі, 15 жовтня 2023 рік. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Референдум щодо кількох питань, який було організовано владою Польщі одночасно з парламентськими виборами, які відбулись вчора, 15 жовтня, взяла участь недостатня кількість виборців для того, аби його результати були обов’язковими.

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

Зазначається, що участь виборців у референдумі склала 40%, а отже його результат не є зобов'язальним. Згідно з екзит-полом Ipsos, серед тих виборців, які проголосували на референдумі, відповіді на усі запитання були практично одностайними.

Зокрема на питання щодо продажу державних активів іноземним компаніям, що може призвести до втрати контролю над стратегічними галузями економіки висловилися проти 97,5%. На запитання про підвищення пенсійного віку 96% висловилися проти, про демонтаж паркану на кордону з Білоруссю – 97,8% проти, про прийом Польщею нелегальних мігрантів – 98,6% голосів — проти.

Виборці на дільницях могли самостійно вирішувати, чи брати бланки для голосування на референдумі та на які запитання відповідати. У референдумі могли брати участь усі громадяни Польщі, які мали право голосу. За даними Національної виборчої комісії, право голосу мали 29 мільйонів 91 тисяч 533 людини.

Національна виборча комісія Польщі вранці 16 жовтня за підсумками підрахунку 20,09% бюлетенів опублікувала перші офіційні результати парламентських виборів. На цей час на виборах до Сейму лідирує партія "Право та справедливість" – 40,49% голосів, "Громадянська коаліція" отримала 26,06% голосів, "Третій шлях" – 13,87%, "Лівиця" – 7,99%, "Конфедерація" – 7,45%.

На початок