Лідер польської опозиції Туск оголосив про перемогу на виборах

Лідер польської опозиції Туск оголосив про перемогу на виборах

Колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
. Фото: AP

Польський опозиційний лідер Дональд Туск оголосив про початок нової ери для своєї країни, заявивши про перемогу на виборах та готовність сформувати новий демократичний уряд.

Про це пише АР.

Згідно з результатами екзит-полу Ipsos, три опозиційні партії отримали разом 248 місць у 460-місній нижній палаті парламенту Польщі. Найбільшою з груп є "Громадянська коаліція", яку очолює колишній прем'єр-міністр і колишній президент Європейського Союзу Туск. За даними екзит-полу, вона набрала 31,6% голосів.

"Я багато років був політиком. Я спортсмен. Ніколи в житті я не був таким щасливим, що посідав, здавалося б, друге місце. Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми усунули їх від влади", – сказав Туск своїм прихильникам.
«Цей результат може бути кращим, але вже сьогодні ми можемо сказати, що це кінець поганих часів, це кінець правління Закону і Справедливості», – додав Туск.

Лідер "Права і справедливості" Ярослав Качинський визнав неоднозначний результат. Він сказав своїм прихильникам у своєму штабі, що результат його партії, який набрав майже 37% голосів, згідно з екзит-полом, був успішним, завдяки чому партія здобула найбільшу кількість голосів на трьох парламентських виборах поспіль.

"Ми повинні мати надію і також повинні знати, що незалежно від того, чи ми у владі, чи в опозиції, ми реалізовуватимемо цей політичний проєкт різними способами і не дозволимо зрадити Польщу", – сказав Качинський.

Якщо результат буде дійсним, і "Право і справедливість" буде єдиною партією з найбільшою кількістю місць, то вона, швидше за все, отримає першу можливість спробувати створити уряд.

Президент Анджей Дуда, який є союзником "Права і справедливості", повинен вибрати партію, щоб спробувати сформувати уряд.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив в ефірі Polsat News, що Дуда "довірить місію формування уряду переможній партії, і на цьому першому кроці ми, безумовно, спробуємо створити парламентську більшість".

Три опозиційні партії, "Громадянська коаліція" Туска, "Третій шлях" і "Нові ліві", балотувалися за окремими виборами, але з однаковими обіцянками витіснити "Право і справедливість" і відновити хороші зв’язки з Європейським Союзом.

Голоси все ще підраховувалися, і державна виборча комісія каже, що очікує отримати остаточні результати до ранку вівторка.

На карту поставлено здоров’я конституційного ладу нації, її правову позицію щодо прав ЛГБТК+ та абортів, а також зовнішні альянси країни, яка була ключовим союзником України після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення.

На кону була також доля відносин Польщі з Україною. Партія "Конфедерація" виступала з антиукраїнським посланням, звинувачуючи країну у відсутності вдячності Польщі за її допомогу у війні Росії. Поганий результат цієї партії стане полегшенням для Києва.

У неділю, 15 жовтня, у Польщі відбулись парламентські вибори. За результатами екзитполів лідирує партія "Право і справедливість" — 36,8%, на другому місці — "Громадянська коаліція" — 31,6%, третє місце посідає партія "Третій шлях" з результатом у 13%.

Національна виборча комісія обіцяє оприлюднити остаточні результати виборів до обіду вівторка, 17 жовтня.

На початок