У Червоного Хреста немає інформації, чи можуть люди евакуюватися з Гази через Єгипет

У Червоного Хреста немає інформації, чи можуть люди евакуюватися з Гази через Єгипет

Ексклюзивно
У Червоного Хреста немає інформації, чи можуть люди евакуюватися з Гази через Єгипет
. Сектор Гази, 9 жовтня 2023 рік. Фото: AP

Представниця Міжнародного комітету Червоного Хреста у Палестині Сара Девіс заявила, що не має "жодної перевіреної інформації" щодо того, чи можуть люди евакуюватися з Гази через Єгипет.

Про це вона повідомила у коментарі Суспільному.

"Кількість вбитих і поранених продовжує зростати. Тисячі були змушені покинути свої домівки й не знають, яким буде їхній наступний крок", — сказала Девіс.

Представниця МКЧХ висловила "надзвичайну стурбованість" та поінформувала, що основні служби в Газі "вже відчувають труднощі".

"І хоча Червоний Хрест має довгострокові програми з підтримки таких речей, як водопостачання, електрика й охорона здоров'я, ми знаємо, що величезний тиск збройних дій сильно впливає на їхню здатність функціонувати. На цю мить у мене немає жодної перевіреної інформації про те, чи можуть люди залишати Газу через Єгипет", — додала вона.

Пізніше Девіс розповіла Суспільному, що у них є команда на місцях в Газі, яка вже доставила медичним закладам необхідне медичне обладнання, таке як ноші, набори для поранених і мішки для трупів.

"Оскільки ситуація швидко розвивається, ми будемо продовжувати оцінювати ситуацію і діяти відповідно до неї. У центрі нашої уваги — гуманітарні потреби цивільного населення", — зазначила представниця Міжнародного комітету Червоного Хреста у Палестині.
Пункти пропуску в Секторі Гази
Пункти пропуску в Секторі Гази. Графіка: Суспільне

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАС на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїлю висловили в Європейському союзі та Україні.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

9 жовтня Ізраїль заявив про відновлення контролю над усіма прикордонними містами та анонсував "повну облогу" Сектора Гази.

На початок