Вчителька ліцею та викладачка дитсадка з Харківщини стали переможницями премії Global Teacher Prize 2023

Вчителька ліцею та викладачка дитсадка з Харківщини стали переможницями премії Global Teacher Prize 2023

Вчителька ліцею та викладачка дитсадка з Харківщини стали переможницями премії Global Teacher Prize 2023
. Вчителька ліцею та викладачка дитсадку з Харківської області отримали премії Global Teacher Prize Ukraine 2023. Скрин з відео церемонії Global Teacher Prize Ukraine 2023

В Україні оголосили переможців премії Global Teacher Prize 2023. Зокрема, нагороди отримали вихователька дитсадка з Харкова Вікторія Душина та вчителька ліцею Лариса Фесенко з села Лісної Стінки на Куп'янщині. Кожна з переможниць отримала грант у розмірі одного мільйона гривень.

Церемонія нагородження відбулась в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Завдання вихователів — навчити дітей любити Україну та свою мову": що каже про дошкільну освіту Вікторія Душина

Нагороду у номінації "Дошкілля" отримала вихователька харківського дитсадка Вікторія Душина.

"Моє 24 лютого було дуже довгим. Воно тривало майже три тижні. Почалося воно о 5-й ранку з дзвінка мами. Я прийшла з дітьми у свій дошкільний заклад, де прожила ці три тижні. Коли ми приїхали у село, дітей було багато, учням було чим займатися, школи хоч якось працювали, а дитячі садки — ні", — розповіла Вікторія Душина.

Двоє вчителів з Харківщини стали переможцями премії Global Teacher Prize 2023
Вихователька харківського дитсадка Вікторія Душина. Скрин з відео церемонії Global Teacher Prize Ukraine 2023

Вікторія Душина каже, що пішла до сільського голови та попросила виділити приміщення, щоб там можна було проводити заняття з дошкільнятами.

"Вихователі важливі, тому що без їх праці в школі вчителям буде важко далі працювати. У дошкіллі закладають такі речі як любов, вміння піклуватися, допомагати, ділитися. Вони потрібні далі у житті. Якщо це сформовано, то, коли діти приходять у школу, їм та вчителям буде легше", — говорить Душина.

Вікторія каже, що завдання вихователів — навчити дітей любити Україну, свою мову та піклуватися один про одного.

"Проте є ще і надзавдання — виховати духовно зрілу націю, яка буде рухатися у тому напрямку, в якому вважатиме за потрібне. Наші діти повинні вирости вільними людьми у вільній країні", — розповідає Вікторія Душина.

"Забудьте все, вас уже немає": історія вчительки Лариси Фесенко з Куп'янщини

У номінації "Незламність" нагороду отримала вчителька англійської мови та директорка ліцею з Лісної Стінки на Куп'янщині.

Лариса Фесенко каже, що 24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення, вона була на роботі.

"Увесь час тримала руку на пульсі, координувала дії вчителів, які були поряд зі мною. Ми робили усе можливе і неможливе. У наше село окупанти навідувались не так часто. Ми мали змогу закінчити навчальний рік за українською програмою у дистанційному режимі. Про те, що потраплю у полон, навіть у страшних снах не уявляла. Перед очима пробігло усе моє життя", — каже Лариса Фесенко.

Двоє вчителів з Харківщини стали переможцями премії Global Teacher Prize 2023
Директорка ліцею, вчителька англійської мови з Куп'янщини Лариса Фесенко. Скрин з відео церемонії Global Teacher Prize Ukraine 2023

Фесенко згадує, як окупанти сказали їй, що вона більше не повернеться до своєї роботи.

"Мені сказали: "Забудьте все, вас уже немає". Але я розповідала співкамерницям про свою школу, як мені там добре працювалося", — говорить вчителька.

Лариса Фесенко розповідає, що вчителі вчать дітей розвиватися, опановувати різні навички, мати свою особисту думку, любити Україну та бути патріотами своєї держави.

Нагороду викладачці вручила парамедикиня Юлія Паєвська з позивним "Тайра".

"Ви знаєте, що робили росіяни, коли заходили у наші міста та селища — вони йшли до шкіл та бібліотек. Забирали наші українські книжки, підручники, навіть вишиванки та прапори. Першою їх ціллю були волонтери та вчителі. Бо саме культура формує націю. Вони хочуть вбити українську націю, вбиваючи нашу культуру", — сказала "Тайра".

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок