Тернопільський письменник допомагає ЗСУ, розмальовуючи тубуси від снарядів

Тернопільський письменник допомагає ЗСУ, розмальовуючи тубуси від снарядів

Тернопільський письменник допомагає ЗСУ, розмальовуючи тубуси від снарядів
. Суспільне Тернопіль

Тернопільський письменник і громадський діяч Олег Герман зібрав 60 тисяч гривень на потреби армії, розмальовуючи тубуси від снарядів. Це він почав робити під час повномасштабної війни. Тубуси продає на аукціоні, а кошти спрямовує на потреби ЗСУ.

"Все почалося з того, до мене приїхала доня Наталя, вона художниця. Перший тубус, за який ми взялися — зробили разом з нею".

Митець каже, почав розмальовувати тубуси від снарядів рік тому. Він — художник за освітою. Тубуси привозить йому із фронту син Тарас, який займається волонтерством.

Олег Герман показує фото з дружиною Марією і сином Тарасом
Олег Герман показує фото з дружиною Марією і сином Тарасом. Суспільне Тернопіль

"Коли син привозить ці тубуси, — то деякі люди цікавляться що це, бо думають, що це снаряди. У моєму дворі та під’їзді жінки, коли побачили, як я несу тубуси, питали мене: "а що то таке? ". А я кажу: "тероборона, загін". "А то ви будете на поверсі тримати? ", — кажу: "так, ворог не пройде!" А потім я пояснив, що то таке.

Олег Герман каже, сюжети для малюнків придумує сам.

"Ідея – це перетворити знаряддя зброї в якийсь символ життя. Я малюю їх, я малюю своє бачення світу, трагедій, символів, знаків і переношу це в фарбу, малюнок, образ".

Матеріали для роботи
Матеріали для роботи. Суспільне Тернопіль

Спершу митець малює на папері, потім — на тубусі.

"Беремо білий олівець — він лишає слід, беремо ідею. Потрібна ідея, яка може бути пов’язана з постаттю. Тоді окреслюємо постать, обличчя, очі".

Олег Герман створює ескіз
Олег Герман створює ескіз. Суспільне Тернопіль

Далі художник наносить фарби, використовує акрилові. На створення одного малюнка йде від дня до місяця. На тубусах він пише рядки зі своїх поезій або Шевченкових.

"Для України потрібне те слово-граніт, на якому ми постанемо. Я використав словами Шевченка: "Борітеся — поборете".

Готові розмальовані тубуси
Готові розмальовані тубуси. Суспільне Тернопіль

Розмальовуючи тубуси, Олег Герман допомагає зібрати кошти для військових. Його син Тарас — волонтер гуманітарної місії "На Щиті".

"Місія його дуже складна, він перевозить тіла загиблих бійців. Хлопці вирішили купити автомобіль з холодильником. І от ці тубуси — це є доля, лепта в купівлю того автомобіля".

Олег Герман показує нагороду сина за волонтерську роботу
Олег Герман показує нагороду сина за волонтерську роботу. Суспільне Тернопіль

Двадцять тисяч гривень, які чоловік отримав за розмальований тубус, віддав на купівлю авто для військових. Загалом від продажу тубусів на аукціоні Олег Герман зібрав більше 60 тисяч.

"У своєму віці я вже не можу виконувати такі місії, які виконує мій син, бо і здоров’я не те, і вік. Але я щось повинен робити. Кожен щось повинен робити".

На одному з тубусів він зобразив Україну у вигляді дівчини.

"На тубусі зображена Україна, така різна, стражденна, у вогні і в квітах, в думці. Використав знову ж слова Шевченка: "І оживе добра слава, слава України ".

Письменник допомагає ЗСУ
Письменник допомагає ЗСУ. Суспільне Тернопіль

На початок