Bloomberg: Євросоюз визнав соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації

Bloomberg: Євросоюз визнав соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації

Bloomberg: Євросоюз визнав соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації
. Частково завершений знак Х над штаб-квартирою компанії Тwitter у Сан-Франциско, 28 липня 2023 рік. Фото: Associated Press

Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Йоурова закликала соціальні мережі посилити пильність в боротьбі з російською дезінформацією напередодні виборів у США та ЄС.

Про це повідомляє Bloomberg.

Відповідну заяву посадовиця зробила на тлі опублікованих Євросоюзом звітів про те, як кожна з великих технологічних компаній, включаючи Meta, Google і TikTok, справляється із боротьбою з фейками.

Агентство зазначає, що більшість основних платформ погодилися працювати з ЄС над добровільним кодексом поведінки, метою якого є встановлення галузевих стандартів для перевірки фактів та інших заходів.

"X, колишній Twitter, який вже не підпадає під дію кодексу, є платформою з найбільшим відсотком публікацій із неправдивою інформацією або дезінформацією", — поінформувала Йоурова.

Водночас, за її словами, деякі платформи вже почали боротьбу з російською дезінформацією. Наприклад:

  • Google за перші чотири місяці року припинив діяльність понад 400 каналів, залучених до операцій впливу РФ.
  • Meta заявила, що розширила партнерство з перевірки фактів 22 мовами в Європейському союзі.

Журналісти вказують, що минулого місяця в ЄС набув чинності Закон про цифрові послуги, що регулює вміст на платформах.

"Оскільки Twitter був визначений як дуже велика онлайн-платформа, звичайно, існують зобов'язання, передбачені жорстким законом. Отже, моє повідомлення Twitter: "Ви повинні дотримуватися жорстких законів, і ми спостерігаємо за тим, що ви робите", — наголосила віцепрезидентка.

Йоурова додала, що наразі приплив російської дезінформації "особливо гострий" у Словаччині, де 30 вересня пройдуть вибори.

Що відомо про зміни у X (раніше Twitter)

У жовтні 2022 року Ілон Маск став власником Twitter. Опісля він заявив, що компанія витрачає надто багато грошей і почав звільняти співробітників.

4 листопада стало відомо, що мільярдер скоротив штат до 7 500 осіб. Співробітники заявили, що звільнення торкнулися цілих команд.

Згодом Маск заявив, що запроваджує нові правила роботи соцмережі та розморожує деякі раніше заблоковані акаунти.

2 липня 2023 року мільярдер поінформував, що у Twitter тимчасово вводяться обмеження для користувачів на перегляд кількості постів за добу.

23 липня Маск оголосив про ребрендинг соцмережі й зміну логотипу. "Ми попрощаємось з брендом Twitter і поступово, з усіма пташками", — написав він та опублікував майбутній дизайн Twitter — літеру Х на чорному тлі.

На початок