У громаді на Житомирщині місцеві жителі вимагають в орендаря земель віддати їм вирубаний ліс

У громаді на Житомирщині місцеві жителі вимагають в орендаря земель віддати їм вирубаний ліс

Оновлено
У громаді на Житомирщині місцеві жителі вимагають в орендаря земель віддати їм вирубаний ліс
. Село Краївщина, Хорошівська громада, Житомирщина. 19 вересня 2023 року. Фото надане Суспільному Житомир місцевими жителями

Вдень 19 вересня у селі Краївщина (колишня назва Попаніно — ред.) Хорошівської громади місцеві жителі виходили перекривати дорогу, вимагаючи у місцевого орендаря віддати їм вирубаний на їхніх паях ліс.

Про це в коментарі Суспільному розповіла представниця протестувальників — місцева жителька Яна.

За її словами, кілька десятків протестувальників вийшли на дорогу о третій годині дня, аби не дати проїхати на Житомир фурам, завантаженим лісопродукцією, яку орендар вирубав на зданих йому в оренду ділянках.

"Це наші паї, на яких виріс ліс. Так, ми здали ці паї в оренду орендарю, який має їх використовувати для ведення сільського господарства, але ми переконані, що цей ліс, який орендар вирубує зараз на наших ділянках, має йти нам. І ця фура, завантажена лісом, має відвезти ці вирубані дрова на нашу школу", — розповідає жінка.

Вантажівка, яка везе вирубаний у Хорошівській громаді ліс
Вантажівка, яка везе вирубаний у Хорошівській громаді ліс. Село Краївщина, Хорошівська громада, Житомирщина. 19 вересня 2023 року. Фото надане Суспільному Житомир місцевими жителями

Імені орендаря та назви його підприємства, за словами Яни, вони не знають, але свої інтереси збираються відстоювати до кінця.

У громаді на Житомирщині місцеві жителі вимагали в орендаря земель віддати їм вирубаний ліс
У громаді на Житомирщині місцеві жителі вимагали в орендаря земель віддати їм вирубаний ліс. Село Краївщина, Хорошівська громада, Житомирщина. 19 вересня 2023 року. Фото надане Суспільному Житомир місцевими жителями

Інформацію про те, що на місце події викликали поліцію, не підтвердили ані самі жителі, ані в головному управлінні Нацполіції (ГУНП) у Житомирській області.

"Я говорила із черговою частиною і з керівником Хорошівської поліції — станом на 17:20 жодних викликів чи інформації про подію не поступало, на місце поліція не виїжджала", — сказала речниця ГУНП Вікторія Дубовик.

Вікторія Дубовик
Вікторія Дубовик. Речниця Поліції Житомирщини Вікторія Дубовик. Фото: Суспільне Житомир

Староста села Краївщина Юлія Миколайчук у коментарі Суспільному розповіла, що мова йде про пайові неуспадковані землі.

"Я привезла людям карту і пояснила ситуацію, — каже староста. — Перед тим я радилася із колишнім землевпорядником, яка живе у нашому селі, бо думала, що, може, вони (орендарі — ред.) залізли в землі запасу або в ліс. Але насправді мова йде про неуспадковані паї — це землі, які лишилися в резерві, коли після ліквідації колгоспів проводився розподіл земель. Цей резерв лишався для людей, але ті люди, наприклад, померли, а невитребувані земельні ділянки лишилися. От тепер місцеві жителі тягнуть номерки і отримують ту чи іншу ділянку і уже можуть заключати на неї договір оренди або ж обробляти її самостійно".

У громаді на Житомирщині місцеві жителі вимагали в орендаря земель віддати їм вирубаний ліс
У громаді на Житомирщині місцеві жителі вимагали в орендаря земель віддати їм вирубаний ліс. Село Краївщина, Хорошівська громада, Житомирщина. 19 вересня 2023 року. Фото надане Суспільному Житомир місцевими жителями

Зі слів Юлії Миколайчук, в їхньому селі багато земель, які заросли лісом.

"В нас багато таких земельних ділянок, на яких є ліс і які люди взяли в оренду. Були такі випадки, що позаключали договори з людьми, а там вже виріс ліс на тих ділянках. Що стосується сьогоднішньої ситуації, то ми зараз із цим розбираємося. Загалом, я так розумію, щодо такого типу земель законодавством передбачено, що їх потрібно привести в належний стан. Оце вони і вирізають цей ліс. Логіка орендаря, я так розумію, така: якщо він заключив договір на ці земельні ділянки і платить гроші за користування, то він має їх використовувати. Я так думаю, вони так собі мислять. Як це є насправді за законодавством, ще потрібно розібратися. Станом на пів на шосту вечора люди вже розійшлися. Буквально тільки кілька людей лишилися. Я хочу проїхати ще на саме поле, бо машина грузиться не на полі, машина грузиться біля села. Я так зрозуміла, що вони працюють там пару днів, тільки почали. Бо раніше вже було, що в нас вирізали на одній ділянці ліс, тоді ми розбиралися і приїздила поліція. Люди зараз думають, що це ті самі орендарі. Але це інші орендарі. То була інша організація й інші люди", — розповіла староста села.

ОНОВЛЕНО на 20 вересня

Орендарем земель, на яких вирубують ліс, є ТОВ "Землі Житомирщини". Суспільне зв'язалося з представником орендаря — головним агрономом ТОВ "Землі Житомирщини" Валерієм Капустіним, який прокоментував ситуацію.

"Ми якраз обговорювали ситуацію із старостою села, після чого я піду ще спілкуватися з жителями села, щоб роз'яснити їм цю ситуацію. Ми орендуємо ці земельні паї вже три роки. І коли ми заключали договори на оренду, то нам довелося брати до уваги той факт, що частина земель заліснена. Тобто перед тим як вести обробіток цих земель, нам доведеться їх розліснити. Ми його і не хотіли б брати в оренду, бо нам потрібні поля, але за умовами договору ця земля йшла в комплексі. Є такі ситуації, коли півполя знаходиться в обробітку, а інша половина поля — під залісненням, саме їх розлісненням ми зараз і займаємося", — каже Валерій Капустін.

За його словами, орендуючи ці землі в людей, орендатор платить людям гроші. Натомість, аби почати сільськогосподарський обробіток цих земель, компанія вкладається у справу розліснення територій.

"Мова йде про дуже великий об'єм робіт і, відповідно, великі суми. З того, що мені відомо: наше ТОВ заключило договір з компанією, яка займається розчисткою лісу і викорчовуванням та спалюванням його залишків. Ця компанія забирає, відповідно, зрубаний ліс на виготовлення з нього щепи. Щоб ви розуміли, ліс — це дерева і кущі, які шляхом самозаліснення поросли на цих паях. При цьому вони нам виплачують компенсацію у кілька відсотків, щоб ми могли могли за цей рахунок далі працювати і наймати техніку на подальше розліснення. Ми хотіли зайнятися цим ще раніше, бо хочемо розширюватися у межах і збільшувати об'єм полів. Ми ж не можемо платити за те, щоб ці території, які ми орендуємо, просто простоювали. Ми маємо працювати і щось з цього отримувати, якщо ми орендуємо цю землю. Я зараз буду спілкуватися з жителями села і буду пояснювати їм цю ситуацію", — розповів представник ТОВ "Землі Житомирщини".

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок