"Били струмом, душили та погрожували розстрілом". Історія полоненої з Кам'янки-Дніпровської

"Били струмом, душили та погрожували розстрілом". Історія полоненої з Кам'янки-Дніпровської

"Били, душили, не давали їсти й пити": спогади полоненої з Кам'янки-Дніпровської
Жителька Кам'янки-Дніпровської Олена Ягупова, яка пережила сім місяців полону російських окупантів. Фото: Суспільне Запоріжжя

Понад пів року жителька міста Кам'янка-Дніпровська Запорізької області Олена Ягупова провела у полоні та пережила катування військових РФ. Її били струмом, душили, погрожували розстрілом. Тисли морально, аби дізнатися інформацію про її чоловіка військовослужбовця ЗСУ. Нині жінка живе у Запоріжжі та намагається отримати статус особи, позбавленої свободи внаслідок збройної агресії.

До початку повномасштабної війни Олена Ягупова разом із чоловіком жили у Кам'янці-Дніпровській. З початком бойових дій чоловік, що служив у лавах ЗСУ, пішов на фронт, Олена — залишилася у місті. Вона не встигла евакуюватися. Восени на жінку знайомі написали донос до російської комендатури. 6 жовтня її заарештували.

"В кабінеті, на допиті, вони одразу почали бити по голові пів літровою пляшкою з водою, розбили мені голову. Били струмом, душили дротом від офісного чайника. Ще пропонували “російську рулетку”: підходили до мене на черговому питанні та підносили до голови зброю", — згадує Олена.

Окрім катувань, військові РФ схиляли Олену до співпраці. В обмін на волю змушували давати інтерв’ю російським ЗМІ і не відпускали. Утримували в маленьких камерах, де полонені спали один на одному.

"Спали на підлозі. Зима, опалення відсутнє, стіни сирі, на тебе капає, допомоги медичної ніякої, вода тільки технічна з крана".

"Били, душили, не давали їсти й пити": спогади жінки, що пережила російський полон на Запоріжжі
Жителька Кам'янки-Дніпровської Олена Ягупова, яка пережила сім місяців полону російських окупантів, разом з чоловіком. Фото: Суспільне Запоріжжя

У камері Олена перебувала до 18 січня 2023 року. Того дня російські військові вивезли її до Василівки, аби показово депортувати до Запоріжжя. Проте після того, як пропагандистські ЗМІ записали ролик, її та інших полонених відвезли на лінію фронту та змусили рити окопи.

“Ми приїхали, він нас віддав командиру підрозділу і сказав: "А тепер прийшов час попрацювати на благо Російської Федерації".

Протягом двох місяців Олена під дулом автомата готувала військовим РФ їжу, прибирала та доглядала за майном, що вони викрадали. Жінка розповідає, їй дивом вдалося виїхати через Росію до України. 28 квітня Олена дісталася Запоріжжя. Тут почала відновлювати своє здоров'я.

"Була черепно-мозкова травма. В голові завжди паморочиться, йде якась нудота звідси, зміщення хребців, німіє ліва рука, був пошкоджений правий кульшовий суглоб .

Нині Олена намагається отримати статус особи, позбавленої свободи внаслідок збройної агресії. Для цього зібрала усі необхідні документи та надіслала до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Цей статус дозволить жінці отримувати соціальні пільги та одноразову грошову допомогу — 100 тисяч гривень. Втім, вона має довести комісії, що перебувала в неволі.

"Били, душили, не давали їсти й пити": спогади жінки, що пережила російський полон на Запоріжжі
Жителька Кам'янки-Дніпровської Олена Ягупова, яка пережила сім місяців полону російських окупантів, разом з чоловіком. Фото: Суспільне Запоріжжя

Зараз Олена проживає та лікується в Запоріжжі. Розповідає, у полоні прагнула вижити, аби знову побачити свою родину. Після української перемоги подружжя мріє повернутися до рідної Кам'янки-Дніпровської.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок