Велопробіг у вишиванках і "жива" мапа України: як Луцьк відзначив 938 річницю

Велопробіг у вишиванках і "жива" мапа України: як Луцьк відзначив 938 річницю

Акція "Українська вишиванка" у Луцьку
Громадська акція "Українська вишиванка" у Луцьку, 9 вересня 2023. Фото: Суспільне Луцьк

9 та 10 вересня Луцьк відзначає 938 річниці від дня заснування. З цієї нагоди у місті відбулися одразу декілька патріотичних заходів, до яких долучились сотні містян і гостей міста, розповів Суспільному директор міського департаменту молоді та спорту Володимир Захожий.

Наймасовішими заходами 9 вересня стали: традиційний велопробіг і громадська акція "Українська вишиванка", яка відбувається в обласному центрі вже вп'ятнадцяте.

Велопробіг у вишиванках

Цього року участь у велопробігові взяли понад 400 учасників, розповіла Суспільному начальниця відділу молодіжної політики Заріна Дацик.

Акція стартувала на Театральному майдані.

Велопробіг у вишиванках у Луцьку
Учасники велопробігу у вишиванках. Фото: Суспільне Луцьк

Долучилися до велопробігу три десятки військовослужбовців 204-ої бригади тактичної авіації. "Ми долучаємося до велопробігу, щоб показати, що ми справжні воїни як на полі бою, так і в суспільному, мирному житті", розповів начальник фізпідготовки та спорту підрозділу Руслан Бродовський.

Велопробіг у вишиванках у Луцьку
Військові, які долучилися до велопробігу. Фото: Суспільне Луцьк

68-річий Микола Доценко каже, що спеціально приїхав на акцію з міста Дубно: "Сорочку вишила дружина. А все решта – в нас є театр, я в них позичив просто. Приїхати, то ж треба мати костюм, а не просто. В цьому році я вже наїздив 11 тисяч".

Велопробіг у вишиванках у Луцьку
Микола Доценок приїхав у Луцьку з міста Дубно. Фото: Суспільне Луцьк

Із українським прапором на плечах та на триколісному велосипеді взяла участь в акції Людмила Шурма. Її яскравий образ дуже привабив усіх навколо. "Я сьогодні принесла людям дуже багато позитиву. Кожен хоче привітатися і щось мені побажати і так само я", — говорить учасниця велопробігу.

Велопробіг у вишиванках у Луцьку
Учасниця велопробігу Людмила Шурма. Фото: Суспільне Луцьк

Колону велосипедистів супроводжували патрульні та медики. Рухалися учасники за маршрутом тролейбуса 15 а. Його протяжність орієнтовно 11 кілометрів. На час заходу деякі вулиці перекрили.

Велопробіг у вишиванках у Луцьку
Велопробіг у вишиванках у Луцьку. Фото: Суспільне Луцьк

"Жива" мапа України

Після завершення велопробігу на Театральному майдані відбулася громадська акція "Українська вишиванка". Як розповіла начальниця відділу молодіжної політики Заріна Дацик, організатори довго вагалися, в яку фігуру учасники дійства вишиковуватимуться цього року.

"Торік в нас були ЗСУ і любов. Зробити щось вище і більше просто неможливо. Ми зрозуміли: що найголовніше — це наша Україна! Цього року ми вирішили побудувати велику карту Країни. Але це вперше з 2007-го року, відколи триває наша акція це буде не просто статична фігура, а й певний невеличкий флешмоб", — сказала Заріна Дацик.

Карта України на Театральному майдані Луцька
"Жива" мапа України на Театральному майдані Луцька. Фото: Суспільне Луцьк

Учасники акції вишиковувалися на позначках із назвами регіонів України. Олена Дейнека каже, що разом із донкою та друзями свідомо обрали Луганщину, щоб показати, що волиняни люблять цей регіон і чекають на деокупацію.

День Луцька — 938 річниця
Олена Дейнека (по центру) з родиною. Фото: Суспільне Луцьк

Завершилося дійство акапельним виконанням Гімну України.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок